Agraria bo še okrepila svoj vpliv v Vinakopru

“Smo v zaključni fazi posla, ki nam bo omogočal obvladovanje kontrolnega deleža v Vinakopru. Po zaključku bomo imeli 25 odstotkov plus eno glasovalno pravico,” pravi prvi mož KZ Agrarie Robert Fakin. Razmerja moči se spreminjajo v času, ko naj bi padla odločitev o prodaji Istrabenzovega deleža v Adriafinu; ta je najpomembnejši lastnik Vinakopra.

Največ, 4,15 milijona evrov, je za  polovico Adriafina, ki je večinski 
lastnik Vinakopra, ponudilo podjetje BSL iz Ljubljane; , medtem pa 
KZ Agraria, prav tako solastnica koprske kleti, utrjuje svoj položaj 
v tej družbi. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Največ, 4,15 milijona evrov, je za polovico Adriafina, ki je večinski lastnik Vinakopra, ponudilo podjetje BSL iz Ljubljane; , medtem pa KZ Agraria, prav tako solastnica koprske kleti, utrjuje svoj položaj v tej družbi. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Kmetijska zadruga Agraria, ki je že lastnica Vinakopra - obvladuje skoraj 21-odstotni delež - povečuje vpliv v koprski kleti.

30.000 evrov za dodatne glasove

Od nekaterih malih družbenikov - teh je skupaj 64 - je odkupila deleže in s tem pridobila dodatne glasovalne pravice. Za to so odšteli približno 30.000 evrov. Mali družbeniki imajo sicer v lasti približno 1,5 odstotka Vinakopra. Zaradi zapletene družbene pogodbe se število glasovalnih pravic in lastniški deleži ne ujemajo povsem.

Robert Fakin,

direktor KZ Agraria

“Po končanju postopka, predvidoma konec junija, bomo obvladovali kontrolni delež v Vinakopru. Potem pa bomo videli, ali bomo šli naprej in paket še povečali.”

Agraria je bila že doslej pomembna lastnica Vinakopra, saj nekaterih odločitev ni bilo mogoče sprejeti brez njene podpore, zdaj bodo še močnejši. “Za zdaj smo našo vlogo okrepili. Po končanju postopka, predvidoma konec junija, bomo obvladovali kontrolni delež v Vinakopru. Potem pa bomo videli, ali bomo šli naprej in paket še povečali,” pravi predsednik uprave KZ Agraria Robert Fakin.

Pred časom se je tudi Agraria pripravljala na nakup Istrabenzovega deleža v Adriafinu, s čimer bi posredno okrepila svojo vlogo v v Vinakopru. A po natančnem branju osnutka kupoprodajne pogodbe so v njej odkrili tveganja, ki so bila zanje nesprejemljiva, in zavezujoče ponudbe niso oddali.

Andrej Toš,

direktor podjetja BSL

“Kupujemo izključno zase, za nikogar drugega, niti za Miodraga Kostića ne. Nimamo špekulativnih namenov in tudi gradili ne bi - saj nismo gradbeniki, temveč dolgoročno investicijsko podjetje.”

BSL ponudil največ

Istrabenz je tako za nakup polovičnega deleža v Adriafinu dobil pet ponudb, poslali so jih Klet Brda, podjetje v lasti Mitje Peternela, avtohiša Sawal iz Postojne, Metalka Commerce, ki jo obvladuje podjetnik Marjan Pišljar, in podjetje BSL iz Ljubljane, ki se ukvarja z nepremičninskimi naložbami. Prav podjetje BSL je na nedavni dražbi za polovico Adriafina ponudilo največ - 4,15 milijona evrov. Andrej Toš mlajši, direktor podjetja BSL, pravi, da so do konca prodajnega postopka zavezani molčečnosti, zagotavlja pa, da deleža ne kupujejo za koga drugega. “Kupujemo izključno zase, za nikogar drugega, niti za Miodraga Kostića ne. Nimamo špekulativnih namenov in tudi gradili ne bi - saj nismo gradbeniki, temveč dolgoročno investicijsko podjetje. Na celotno naložbo - delež v Vinakopru, ki je najbolj impozanten del, in drugo premoženje Adriafina - gledamo kot dolgoročni investitorji,” še pravi Toš mlajši.

Iz Istrabenza so sporočili, da ne morejo komentirati transakcije pred zaključkom. V vsakem primeru mora soglasje k prodaji dati Družba za upravljanje terjatev bank (Dutb), ki ima vpisano hipoteko na premoženje Istrabenza, tudi na njegov delež v Adriafinu. Nenazadnje pa ima Luka, druga polovična lastnica Adriafina, predkupno pravico. O njenem uveljavljanju se bodo odločili, ko jih bo Istrabenz obvestil o svoji odločitvi. Če bi Istrabenz najvišjo ponujeno ceno sprejel, jo morajo v Luki Koper pri uveljavitvi te pravice najmanj izenačiti.

4,15 milijona evrov je za polovični delež v Adriafinu ponudilo podjetje BSL.

Peternel: “Za nas je ta zgodba končana”

A vprašanje je, če bodo prodajalci seveda sploh izpeljali prodajni postopek do konca oziroma sprejeli najboljšo ponudbo.

“Za nas je ta zgodba končana. Ne bomo je več pogrevali. Tudi če bi se prodajalec zdaj premislil in ustavil postopek, čez čas pa bi delež spet ponujal, nas ne bo zraven,” je čez nakup polovice Adriafina križ naredil podjetnik Mitja Peternel.


Najbolj brano