“Vsako kašljanje in visoka vročina še ne pomenita okužbe s koronavirusom”

V Zdravstvenem domu Koper so na možnost pojava okužbe s koronavirusom pripravljeni,” zatrjuje strokovna direktorica Ljubica Kolander Bizjak. Medtem v lekarnah ne morejo več zadostiti povpraševanju po zaščitnih maskah.

Strokovna direktorica ZD Koper Ljubica Kolander Bizjak Foto: Jasna Arko
Strokovna direktorica ZD Koper Ljubica Kolander Bizjak Foto: Jasna Arko

KOPER > Kot vse druge zdravstvene ustanove so tudi v Zdravstvenem domu Koper že pred časom iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) dobili strokovna navodila za ukrepanje in so v stanju pripravljenosti. Dokupili so zaščitno opremo za primer intervencij na terenu, ekipe so usposobljene za takšna posredovanja že od prej, zatrjuje strokovna direktorica ZD Koper Ljubica Kolander Bizjak.

Poudarja, da kljub preplahu zaradi koronavirusa, velja večja pozornost preventivi pred okužbo z gripo, ki je letos zelo huda in v velikem razmahu. “Še vedno močno razsaja gripa, ki je letos hujša od preteklih, pa ljudje niso niti približno toliko previdni, kot so zdaj, ko se bojijo koronavirusa in so celo po nepotrebnem panični! Niti cepijo se ne proti gripi, čeprav ljudje zaradi gripe tudi umirajo; smrtnost je podobna kot pri tem koronavirusu,” našteva Ljubica Kolander Bizjak. Kot pravi, tipičnih znakov za okužbo s koronavirusom sicer ni, ga pa med drugim napovedujejo visoka vročina, ki traja več dni, in kašljanje. Oteženo dihanje nastopi v primeru zapletov.

Telefonske linije ambulant odprte ves delovni čas

“Vsako kašljanje in visoka vročina še ne pomeni okužbe s koronavirusom,” miri Kolander Bizjakova. Ljudem svetuje, naj v primeru omenjenih težav najprej pokličejo svojega osebnega zdravnika. Vse ambulante so dobile navodilo, da se oglašajo na telefon ves delovni čas, če je linija zasedena, naj vztrajajo in pokličejo večkrat.

A ljudje poudarjajo, da je priklicati ambulante skoraj nemogoče. Medicinske sestre dvigajo telefone le zelo omejen čas, sicer pa ne in je ali telefon ves čas zaseden, dokler sprejemajo klice ali pa zvoni v prazno in se oglaša samo telefonska tajnica. Vendar Kolander Bizjakova poudarja: “Vse ambulante so prejele pisni ukaz, da morajo dvigati telefone ves delovni čas, kar tudi upoštevajo. Je pa res, da so ti telefoni oblegani in linije zasedene, zato vsem svetujem, naj poskušajo večkrat in vztrajajo, da dobijo prosto linijo.”

Zmanjkalo zaščitnih mask

Obalne lekarne Koper že nekaj časa ne morejo zadostiti povpraševanju po zaščitnih maskah. Kot pravi direktorica Katja Gombač Aver, so že minule dni dobivali omejene količine mask, manjše od naročenih, zato so prodajo omejili na pet mask po osebi, trenutno pa jih ni več na voljo. Naročila so sicer okrepili, a mask trenutno ne dobivajo, ker jih primanjkuje po vsej Sloveniji, ne le na Primorskem. Mask ni na voljo niti v nobeni prodajalni Sanolaborja.


Najbolj brano