V spomin: Sandi Blažina (1926-2020)

Ko smo se tega prelepega zimskega dne poslovili od izjemne osebnosti, častnega člana Obalnega planinskega društva Koper, Sandija Blažine, so nas v daljavi pozdravljale mogočne, zasnežene gore, ki so ga že v mladosti dobrohotno sprejele medse in postale prizorišče njegovega izjemno uspešnega delovanja v vlogah alpinista, vodnika, učitelja in vzgojitelja generacij njihovih častilcev. Obalni planinci mu dolgujemo veliko, saj je bil med neutrudnimi snovalci organiziranega planinstva in še posebej alpinizma na Slovenski obali. Že leta 1952, ob preselitvi v Izolo, se je skupaj z ženo Danico aktivno vključil v društveno življenje, kot vidna člana slovenske povojne alpinistične druščine sta svoje bogato znanje in izkušnje nesebično prenašala na vse nas, ki imamo naravo in gore v srcu.

Društvenemu delovanju je dal nove dimenzije z oživitvijo alpinistične dejavnosti na Obali, ustanovitvijo alpinističnega odseka in urejanjem plezalnega vrtca v Črnem Kalu, nepozabnimi večdnevnimi izleti po gorah Jugoslavije in drugih gorstvih, obnovo in razširitvijo Tumove koče na Slavniku in pripravo zanimivih predavanj s svojih alpinističnih odprav v gorovja izven Evrope. Kot predsednik društva in vodja primorsko-notranjskega meddruštvenega odbora je vanj vnašal kreativnega duha, spodbujal aktivnosti društev, njegova največja zasluga pa je priprava in izvedba seminarja za planinske vodnike po verificiranem programu PZS leta 1986, ki ga je uspešno zaključilo 13 kandidatov. S tem smo pridobili dragocene planinske kadre, ki so v naslednjih desetletjih odigrali pomembne vloge v svojih društvih.

Tudi ko so mu opešale moči, je ohranil stik s planinstvom in še posebej pozorno spremljal dogajanje na alpinistični sceni. Težko je v nekaj stavkih prikazati izjemno širino in pomen njegovega delovanja, ki je pustilo neizbrisen pečat v življenju planinstva in še posebej alpinizma na Obali.

Z globokim spoštovanjem in veliko hvaležnostjo bomo ohranjali spomin nate, Sandi, naj tvoj široki, živahni duh plava nad vršaci, v miru si odpočij.


Najbolj brano