V Piranu se krepi nezadovoljstvo zaradi parkiranja

Med občani Pirana se krepi nezadovoljstvo zaradi ureditve parkiranja v tem gosto poseljenem obalnem mestu. Civilna iniciativa, ki opozarja, da je parkirni režim izrazito nenaklonjen dejansko v Piranu živečim družinam, tako za danes pripravlja protest, ki pa naj bi bil zaradi napredka v pogovorih z občinskim vodstvom blažji od prvotnih načrtov.

Med občani Pirana se krepi nezadovoljstvo zaradi ureditve parkiranja v tem gosto poseljenem obalnem mestu.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Med občani Pirana se krepi nezadovoljstvo zaradi ureditve parkiranja v tem gosto poseljenem obalnem mestu.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

PIRAN > Civilna iniciativa Piran javni protestni shod organizira danes dopoldne pri zapornici na Dantejevi ulici. Protestniki so se začeli zbirati ob 9. uri.

Razlogi za shod, s katerim so želeli po prvotnih načrtih simbolično zapreti obalni turistični biser, so po navedbah civilne iniciative nevzdržne razmere na področju parkiranja.

Te so po besedah civilne iniciative posledica izvajanja parkirne represije predvsem nad domačini, dejstva, da poleti nimajo domačini kje parkirati, saj si dejansko tukaj živeči delijo tistih nekaj sto parkirišč z ostalimi stalno prijavljeni fiktivnimi občani, odlašanja z revizijo zaradi zlorabe izdanih parkirnih dovolilnic in nedopustnih privilegijev posameznikom, nepremišljenega ukinjanja parkirišč občanom, ki z družinami v mestu živijo in delajo ter nerazumevanja za potrebe šol v kraju.

Vse to po prepričanju civilne iniciative ruši lokalno skupnost. "Represija je zdesetkala vrste dejansko tu stanujočih družin. Zaslužimo si urejen nadzor in sistematičnost podeljevanja dovolilnic, predvsem pa označena parkirišča za vozila Pirančanov. Brez Pirančanov ni mesta," so organizatorji protesta zapisali v vabilu.

A ta bo, kot kaže, manj oster od prvotnih načrtov. Predstavnik organizatorjev Armando Đurđević je tako za STA povedal, da so na petkovem sestanku s piranskim županom Đeniom Zadkovićem in nekaterimi ostalimi pristojnimi dosegli napredek, vendar pa je dogovorjeno treba spraviti še v obliko zapisnika. V tej luči je napovedal, da bo današnji protest bolj blage narave.


Najbolj brano