V Marjetici so se dogovorili glede zavarovanja, o plačah v ponedeljek

Vodstvo in stavkovni odbor v komunalnem podjetju Marjetica Koper so se danes na nadaljevanju pogajanj dogovorili glede kolektivnega nezgodnega zavarovanja za zaposlene. S tem so dosegli sporazum o eni od stavkovnih zahtev, pogovore o drugih dveh - zvišanju osnovnih plač in plačilu nadomestila plače za čas stavke - bodo nadaljevali v ponedeljek.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > “Na današnjem, drugem sestanku smo se uskladili glede terminov, obsega in načina izvedbe kolektivnega nezgodnega zavarovanja za zaposlene,” so sporočili iz družbe. Napovedali so, da bo javni razpis v ponedeljek objavljen na portalu javnih naročil. Sredstva za zavarovanje ima podjetje planirana v predlogu letnega načrta dela 2020, so navedli.

S tem so razrešili eno od treh stavkovnih zahtev. Preostali dve bodo začeli reševati na naslednjem sestanku, ki bo v ponedeljek.

Zaposleni so začetek stavke napovedali za torek ob 6. uri. Če ne bo dogovora z vodstvom, bodo med stavko opravljali le nujen obseg del, kar se nanaša na kanalizacijsko in pogrebno službo, odvoz smeti bodo izvajali le pri javnih ustanovah, kot so šole, vrtci, domovi za ostarele in zdravstveni domovi, ostalih odpadkov pa ne bodo odvažali.

Razlog za stavko je, da vodstvo ni pristalo na zahteve delavcev po zvišanju plač za 3,65 odstotka, kot to določa nova tarifna priloga h kolektivni pogodbi za komunalne dejavnosti, ki je začela veljati z letošnjim letom. Delavci zahtevajo tudi pisno zavezo uprave, da bo pogodbo o kolektivnem nezgodnem zavarovanju za zaposlene sklenila do 31. marca, ter plačilo nadomestila plače za čas stavke.

Pogajati so se začeli v četrtek, dan zatem, ko je bil razrešen takratni direktor Alfred Draščić in je vodenje kot vršilec dolžnosti direktorja prevzel Davor Briševac, dotedanji predsednik nadzornikov. Briševac je v četrtek ocenil, da bodo s sindikalno stranjo dosegli dogovor in da stavke ne bo.


Najbolj brano