V Luki Koper presenečeni nad izjavami delavca IPS

Izjava, da naj delavec pri IPS Gianluca Buljević ne bi imel pogodbe o zaposlitvi, Luko Koper preseneča. Kot so pojasnili, po njihovih evidencah namreč izhaja, da delodajalec Buljeviću plačuje vse zakonsko predvidene prispevke.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Na torkovi novinarski konferenci, na kateri so sindikati zahtevali neposredno zaposlitev delavcev IPS v Luko Koper, so namreč predstavili tudi primer delavca IPS Gianluce Buljevića. Ta po besedah njegovega pooblaščenca Nejca Končana Verstovška že več kot mesec dni dela znotraj Luke brez vsakršne pogodbe.

Odvetnik je ob tem pozval Luko Koper k sklenitvi delovnega razmerja za nedoločen čas z njegovim varovancem. V nasprotnem primeru je zagrozil s tožbo in dodal, da bo Buljević, če bo treba, pravico iskal vse tja do evropskega sodišča za človekove pravice.

V Luki Koper so danes pojasnili, da jih izjava, da naj Buljić ne bi imel pogodbe o zaposlitvi, preseneča. "Po naših evidencah, ki jih ažuriramo vsake tri mesece (IPS morajo za vse svoje zaposlene vsake tri mesece dostaviti potrdila državnih organov, da imajo poravnane vse obveznosti do svojih zaposlenih), izhaja, da mu delodajalec plačuje vse zakonsko predvidene prispevke," so zapisali.

Kot so dodali v koprski družbi, morajo zaradi zagotavljanja varnosti, zakonitosti in skladnosti s pravili preverjati, da imajo vsi zaposlenih pri IPS, ki vstopajo na območje pristanišča, urejen status, kršitev tega določila pa pomeni hujšo kršitev pogodbe.

Problematika položaja delavcev IPS oz. način njenega reševanja s strani vodstva Luke je tudi razlog, da je nadzorni svet družbe na izredno skupščino konec decembra uvrstil točko o nezaupnici upravi, ki jo vodi Dragomir Matić.


Najbolj brano