Franci Matoz vidi razvoj Luke tudi na zalednih zemljiščih

Nadzorni svet Luke Koper, ki ga vodi Franci Matoz, se je sporazumno razšel z upravo podjetja pod vodstvom Dimitrija Zadela. Mandat trem članom uprave bo prenehal s 15. novembrom. Razhajajo se v pogledih na prihodnji razvoj Luke, je dejal Matoz in poudaril, da je bila odločitev devetih nadzornikov soglasna. Nove uprave še niso imenovali, Matoz pravi, da kandidate še iščejo.

Sporazumen razhod Dimitrija Zadela z nadzornim svetom, ki ga  
vodi Franci Matoz. Foto: Katja Gleščič
Sporazumen razhod Dimitrija Zadela z nadzornim svetom, ki ga vodi Franci Matoz. Foto: Katja Gleščič

KOPER > “Uprava je delala dobro. A mislimo, da Luka potrebuje strateško hitrejši razvoj in večji preboj. To je bila ocena nadzornega sveta,” je dejal Franci Matoz. Bolj konkretno o tem, kakšna naj bi bila strategija razvoja, še ni razkril. Kje so se “konceptualno razhajali” glede prihodnjega razvoja, ni povedal niti Dimitrij Zadel. “To bodo povedali naši nasledniki,” je pripomnil.

Matoz: Luka potrebuje zemljišča, špekulacije so brez podlage

Na namige, ali ta strategija predvideva vstop Madžarske oziroma zalednih držav na območje Luke Koper, Matoz pravi, da se bo s strategijo najprej ukvarjala posebna komisija, ki so jo ustanovili, in nato nadzorni svet. “Moje osebno mnenje pa je, da Luki primanjkuje površin, in vse špekulacije, povezane s tem, so povsem brez podlage. Luka potrebuje zemljišča in to zelo zelo veliko,” poudarja Matoz. Ob tem pritrjuje, da so za strateški preboj Luke “nedvomno” pomembna zaledna zemljišča v Sežani, na Orleški gmajni in v Beltincih, ki jih ima v lasti Luka. Na vprašanje, ali je morda tam priložnost za vstop tujih partnerjev, Matoz odgovarja: “Možno, vendar samo z nosilnim partnerjem, ki je Luka Koper.”

Kandidate za vodenje Luke nabira kadrovska agencija

Nadzorni svet je nabor kandidatov za novo upravo vrh Luke zaupal kadrovski agenciji. “Trenutno še ničesar odločeno o novi upravi, z nikomer se še nismo pogovarjali,” trdi Matoz. “Vsi kandidati, zunanji in notranji iz Luke, ki še niso krožili po medijih, se lahko prijavijo,” dodaja. V zadnjih dneh je zakrožilo ime Roberta Rožaca, sedanjega državnega sekretarja na ministrstvu za okolje in nekdanjega vodjo investicij v Luki.

Predsednik uprave Dimitrij Zadel ter člana Metod Podkrižnik in Irma Gubanec odhajajo s šestimi bruto plačami odpravnine in z nagrado za uspešnost.


Najbolj brano