Nič več zalivanja zelenic, zaprti tuši na plažah, prepovedano je tudi pranje avtomobilov ...

Jutri začnejo v Istri omejevati porabo pitne vode za vse nenujne zadeve. V praksi to pomeni, da bodo na javnih površinah zaprli vodnjake, pitnike in pršilce vode ter tuše na kopališčih, komunalnim in drugim podjetjem bodo prepovedali pranje ulic in zalivanje zelenic, Istranom pa zalivanje vrtov, pranje dvorišč in avtomobilov ter polnjenje bazenov. Le avtopralnice, ki vodo reciklirajo, bodo ostale odprte.

Zelenic ne bodo več zalivali. Foto: Zdravko Primožic/FPA
Zelenic ne bodo več zalivali. Foto: Zdravko Primožic/FPA

ISTRA > O ukrepih so se odločili na današnji koordinaciji istrskih županov, saj so istrske občine ustanoviteljice Rižanskega vodovoda, in z njimi takoj seznanili vsa tri komunalna podjetja, ki so ukrepe že začela izvajati - drevesa in cvetlične grede bodo poslej zalivali le še iz lastnih zajetij in ne javnega omrežja. Tudi javne sanitarije bodo opremili z napisi o racionalni rabi vode.

Župani Istrane pozivajo, naj v kar največji možni meri varčujejo z vodo, tudi tisti, ki se ukvarjajo s kmetijstvom. Naj vodo uporabljajo čim bolj varčno in z ukrepi seznanijo turiste, se obračajo tudi nas gospodarske subjekte, hotelirje in zasebnike.

Župani bodo vsak dan v stiku z Rižanskim vodovodom, kjer so vzpostavili krizno skupino za 24-urno spremljanje razmer. Z vsemi omenjenimi ukrepi naj bi Rižanski vodovod dosegel približno 20-odstotni prihranek v porabi vode, kar pomeni, da jo bo v omrežje spuščal le 320 do 330 litrov na sekundo, do zdaj jih je namreč 400 do 410 litrov.

Omejitev porabe vode je visela v zraku že dva tedna. Rižanski vodovod je minuli in prejšnji petek porabnike pozval, naj z vodo varčujejo. Ker pa za danes napovedanih padavin v Istri in Brkinih, kjer je vodozbirno območje za reko Rižano, ni bilo in novih ni na vidiku še vsaj do sredine meseca, je možno, da bodo čez kakšen teden prisiljeni uvesti tudi redukcije. Na to temo so se že sestali z regijskim in občinskimi štabi civilne zaščite, pripravljajo različne strategije, dogovorili so se o lokacijah bodočih javnih izlivk (kakršna je v Cepkih v bližini vodarne), kjer bi bila pitna voda dostopna tudi v času morebitnih redukcij. Po dve do tri lokacije bi vzpostavili v vsaki občini.


Najbolj brano