Ujela je realnost takšno, kot jo je sama videla

V izolski Sončni dvorani je do 28. septembra na ogled razstava 22-letne Izolanke, ki študira arhitekturne in interdisciplinarne študije na londonskem UCL (University College London). Razstavo, sestavljeno iz 13 fotografij in triminutnega filma, je poimenovala Nemost.

Eva Tisnikar pred eno svojih bolj barvitih fotografij, na kateri   je  poleg črne barve videti  tudi 
oranžno-rumene in modro-sive odtenke. Foto: Mirjana Cerin
Eva Tisnikar pred eno svojih bolj barvitih fotografij, na kateri je poleg črne barve videti tudi oranžno-rumene in modro-sive odtenke. Foto: Mirjana Cerin

Mirjana Cerin

Tudi kratek film je naslovila s Perspection (gre za skovanko dveh besed, “perception” in “introspection”, torej za kombinacijo zaznavanja oziroma dojemanja in samoopazovanja), ki le nadgrajuje fotografije formatov A2 in A3. Čeprav prevladujejo črno-beli in samo mestoma barviti motivi, pa še to omejenega spektra barv, fotografije delujejo polno, saj se je mlada avtorica posluževala različnih odsevov, odsevov likov, barv in ljudi. Z računalniško obdelavo si ni pomagala, krepila je kvečjemu kontrast in ostrino na fotoaparatu in s tem dosegla, da je videti, kot bi šlo za kolaž motivov in nekakšno sestavljeno resničnost.

Zakaj je vse skupaj označila z nemostjo? “Ujela sem realnost takšno, kot je bila v nekem trenutku, in takšno, kot sem jo sama videla,” odgovarja in razkriva, da je igro svetlobe in senc večinoma ujela na Beneškem bienalu pred kakšnim letom. “Motive sem izbrala zaradi večplastnosti in večdimenzionalnosti, kajti prostor ni nekaj stalnega in nespremenljivega.” Slednje je še bolj ponazorila v filmu, vendar ji je tudi fotoaparat služil kot čopič, tako da njene fotografije niso več nekaj konvencionalnega in samo po sebi razumljivega, ampak spominjajo na abstraktno umetnost.

Sončna dvorana v Ulici Giordana Bruna sodi pod okrilje izolske območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti. Kot pravi vodja izpostave Nika Pegan, vsak mesec pripravijo novo razstavo likovnih, fotografskih, kiparskih in drugih umetniških del, večinoma ljubiteljskih ustvarjalcev, še najraje mladih perspektivnih lokalnih avtorjev. Organizirajo tudi ustvarjalne delavnice za otroke in starše, ki razstavljena dela povežejo z raziskovanjem likovnega, lutkovnega, plesnega, glasbenega ali literarnega področja. To soboto ob 10. uri bodo imeli likovno ustvarjalnico za osnovnošolce pod mentorstvom Nane Posega, izolske študentke likovne pedagogike.


Najbolj brano