“Stanovalci ne živimo v Čudolandiji, ampak Fekolandiji”

Saj ni res, pa je! Stanovalci na Muzejskem trgu 4 v neposredni bližini gradbišča podzemne garažne hiše tudi minule nedelje niso preživeli spokojno. Že pred 8. uro so jih na noge dvignile neprijetne vonjave po fekalijah, ki so že tretjič v štirih tednih zalile njihove kleti. Tako se je spet ponovila zgodba o črpanju odplak in iskanju krivca za nedopustne težave približno stotih tamkajšnjih stanovalcev.

  Foto: Nataša Hlaj
Foto: Nataša Hlaj

KOPER > “Komunalna služba Marjetice se je hitro odzvala, opazno pa je bilo nelagodje in sočutje zaposlenih, ker so se zavedali naših težav,” pravi Vladimir Savarin, eden od stanovalcev na Muzejskem trgu 4.

Tokrat se je zamašila glavna cev

Delavci so iz jaška prečrpali tri cisterne, približno 21 kubičnih metrov fekalnih vod. Te so zalile tudi jašek dvigala in le hitremu ukrepanju hišnika, ki je še pravočasno izključil električno napeljavo, se je potrebno zahvaliti, da zopet ni prišlo do kratkega stika in poškodb dvigala.

Vladimir Savarin

stanovalec na Muzejskem trgu 4

“Zaradi takšnega brezbrižnega odnosa smo ogorčeni in prestrašeni.”

V koprski občini pojasnjujejo, da se je tokrat zamašila glavna cev, kar je povzročilo ponovni vdor fekalij v blok. “Izvajalec del, podjetja CGP Novo mesto, je nemudoma pristopil k reševanju problema in vzpostavil začasno črpanje. Sanirali bodo poškodovan del cevi in nato opravili natančen pregled preostalega dela cevi s kamero ter se tako prepričali, da je pretočnost optimalna in zagotavlja nemoteno odvajanje,” napovedujejo v občini.

Župan se bo sestal s stanovalci

Danes se bo župan Aleš Bržan sestal s predstavniki stanovalcev in upravnikom bloka, saj v občini menijo, da je “zagotovitev hitre in učinkovite komunikacije ključnega pomena”. Na sestanku bodo tudi dorekli odprta vprašanja glede projekta gradnje garažne hiše. Potrpežljivost stanovalcev je na najnižji ravni. “Stene in tla v kletnih prostorih se sploh še niso posušili od razlitja fekalij prejšnji teden. Marjetica ima močno črpalko, s katero posesajo večje količine odplak, toda kaj, ko je na tleh ostalo še tiste dva ali tri centimetre vode, ki je z njihovo napravo ne morejo počrpati. Lesena vrata v kleteh so že tretjič primorana vpijati fekalno vodo in so praktično uničena. Da sploh ne izgubljamo besed o drugih stvareh, ki jih hranimo v kleteh. Kdo nam bo povrnil škodo?” se sprašuje Savarinov sosed Dušan Ropotar.

Dušan Ropotar

stanovalec na Muzejskem trgu 4

“Lesena vrata v kleteh so že tretjič vpijala fekalno vodo in so praktično uničena.”

V občini zagotavljajo, da bo izvajalec poravnal vse stroške, ki so nastali v okviru sanacije. Po njihovih informacijah je Marjetica Koper dokončno počistila kletne prostore. “Bomo pa vsekakor preverili, kakšne so trenutne razmere,” obljubljajo.

Kritike na račun nestrokovnosti

Stanovalci pa kljub temu ne skoparijo s kritikami na njihov račun. Po njihovih besedah jim povzročajo veliko škodo, ker so se reševanja poškodovanega kanalizacijskega omrežja lotili nestrokovno in neodgovorno. Krivdo pa pripisujejo tudi občini, ki po njihovem prepričanju malomarno nadzira dela.

Jadran Čalija

predsednik sveta KS Koper-Center

“Nerazumljivo in nedopustno je, da se je zgodba ponovila že tretjič.”

“Zaradi takšnega brezbrižnega odnosa smo ogorčeni in prestrašeni. V javnosti se temu dogajanju posmehujejo, češ občina se ukvarja z novoletno osvetlitvijo Čudolandije, medtem ko v mestnem središču stanovalci Muzejskega trga živijo v Fekolandiji, ki je lokalna oblast ne zmore rešiti,” pravi Savarin.

Tudi v svetu KS Koper-Center so zgroženi. “Nerazumljivo in nedopustno je, da se je zgodba ponovila že tretjič. Poleg tega pri razlitju fekalij ne gre zanemariti higienskega in zdravstvenega vidika,” meni predsednik sveta KS Jadran Čalija. Včeraj se je na to temo sestalo ožje članstvo krajevne skupnosti, saj pričakujejo, da bosta občina in izvajalec poskrbela za strokovno sanacijo poškodb.


Najbolj brano