S pomočjo evropskega projekta nad odpadno ribolovno orodje

Morsko dno je med drugim prekrito z izgubljenim in zavrženim ribolovnim orodjem, ki ogroža morsko raznolikost. Slovenska ekipa namerava v okviru projekta Dizro, ki se sofinancira iz evrospkega sklada za pomorstvo in ribištvo, identificirati in očistiti najbolj onesnažene lokacije slovenskega morskega okolja.

Fotografija je simbolična. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Fotografija je simbolična. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > V okviru omenjenega projekta bodo strokovnjaki tako identificirali najmanj 50 najbolj onesnaženih lokacij morskega okolja v slovenski Istri. S pomočjo potapljačev bodo v 25 mesecih te lokacije očistili, da bo lahko spet zaživela biotska raznovrstnost. Predvidevajo, da bodo dvignili najmanj 5000 metrov ribiških mrež in okoli 300 kilogramov kovin. S tem bodo močno prispevali k ohranitvi naravne dediščine in morske raznolikosti.

Vzporedni cilj projekta je vzpostavitev nove inovativne storitve odstranjevanja ribolovnega orodja za razvoj trajnostnega ribolova v Istri. Ta predvideva tudi recikliranje zavrženega orodja in mrež.

Dizro sicer pomeni kratico za dvig izgubljenega oz. zavrženega ribolovnega orodja, tako pa se je imenovalo tudi plovilo, ki so ga med prvimi uporabljali za ribolov na Jakobove pokrovače ob francoski obali.

Operacijo je v okviru Javnega poziva LAS Istre v letu 2017 za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja LAS Istre 2014-2020 prijavil Zavod za pomorske dejavnosti Koper s partnerjem, družbo Zanestra. Odobrena operacija se sofinancira iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo.


Najbolj brano