Revizijska komisija pri razpisu za prečkanje Glinščice naročila strokovno mnenje

Državna revizijska komisija je v revizijskem postopku pri naročilu za gradnjo objektov za prečkanje doline Glinščice v okviru projekta drugi tir ugotovila, da na podlagi pridobljenih gradiv še ne more ustrezno ugotoviti dejanskega stanja v zadevi. Zato je strokovnjakoma mariborske fakultete za gradbeništvo naročila izdelavo strokovnega mnenja.

Gradbišče drugega železniškega tira Koper-Divača Foto: Zdravko Primožič/FPA
Gradbišče drugega železniškega tira Koper-Divača Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > "Nadaljnja dinamika reševanja zadeve je odvisna od ravnanj strank v postopku (slednjim je bilo naloženo plačilo predujma za izdelavo strokovnega mnenja) ter od poteka izdelave strokovnega mnenja," so sporočili z revizijske komisije.

Na razpis 2TDK za izbor izvajalca objektov za prečkanje doline Glinščice pri gradnji drugega železniškega tira Koper-Divača so prispele tri ponudbe. Najcenejši je bil konzorcij podjetij Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel (nekaj manj kot osem milijonov evrov), ponudbi so oddali še Kolektor CGP skupaj z družbama Riko in Pomgrad (13,5 milijona evrov) ter podjetje Godina (14,3 milijona evrov).

2TDK je razpis objavil marca, nato pa ga je zaradi suma ponarejene reference sprva izbranega ponudnika avgusta razveljavil. Referenca najcenejšega ponudnika namreč ni bila ustrezna, ostali dve ponudbi pa naj bi krepko presegali ocenjeno vrednost.

Konzorcij družb Markomark Nival, Nival invest in Ekorel Aleksander Schara je podal najustreznejšo ponudbo, vendar so se pojavili očitki, da so predložili ponarejeno referenco. Po razveljavitvi razpisa so obtožbe o ponarejeni referenci v gradbenem konzorciju zavrnili in na komisijo vložili zahtevek za revizijo.

Pri razpisu za Glinščico je bila sporna višina zidu, ki naj ne bi presegla osmih metrov, kot so trdili v podjetju. Družba 2TDK je zato pristojnim organom naznanila sum storitve kaznivega dejanja, ker so zaznali dejstva in okoliščine, da so bile podane nepravilnosti in neskladnosti. Ob tem so na 2TDK poudarili, da so bili naznanitev dolžni podati.


Najbolj brano