Rane se jima počasi celijo

Rižana in Cabidoule, kamarški kobili, ki so ju neznanci v začetku meseca kruto napadli in resno poškodovali, dobro okrevata. Koprska policija dogodek še preiskuje, v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) pa so medtem po dolgih letih dočakali zeleno luč za gradnjo infrastrukture v Škocjanskem zatoku.

LJUBLJANA, KOPER > “Obe kobili lepo napredujeta, rane se počasi celijo, tudi tiste globoke na glavi mlajše kobile,” poroča veterinarka Vesna Kadunc Kos s klinike ljubljanske veterinarske fakultete, kjer sta kobili v oskrbi že od 5. julija. “Za zdaj vse poteka brez zapletov. Še vedno sta deležni terapije in dobivata antibiotike, ves čas pa lepo sodelujeta, ko ju previjamo. Mlajša je malce bolj plašna, a to ni nič zaskrbljujočega,” ugotavlja.

Koprski policisti in kriminalisti so menda zbrali precej obvestil o krutem zločinu nad živalima, ki se je zgodil 5. julija sredi belega dne. Neznanci so z ostrim predmetom napadli nič hudega sluteči kobili, ki sta se tedaj v družbi tretje (ki je odnesla celo kožo) zadrževali v obori ob sprehajalni poti.

Preverjajo informacije

Starejšo, Rižano, so poškodovali predvsem po trupu, komaj leto stari Cabidoule, ki se je šele privajala na bivanje v rezervatu, pa so zadali globoke vrezne rane po glavi in po nogah. Iz Policijske uprave Koper za zdaj sporočajo le, da “policisti in kriminalisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in preverjajo vse do sedaj zbrane informacije”. Dean Jurič, prvi mož koprskih kriminalistov, je ob robu včerajšnje novinarske konference o preiskanem umoru v Čežarjih, napovedal, da bo tudi ta zgodba verjetno že v kratkem dobila epilog.

V DOPPS so se medtem odločili, da se bosta kobili po okrevanju vrnili v Škocjanski zatok. Poskrbeli bodo za namestitev dodatnih električnih pastirjev, oboro za živali pa bodo premaknili bliže očem oskrbnikov.

V letu 2014 končna podoba rezervata?

Nadejajo se, da takšnih krutosti ne bodo več deležni, ko bo rezervat naposled opremljen z infrastrukturo. Minuli teden so dočakali enega ključnih korakov do uresničitve te 3,37 milijona evrov težke naložbe, saj je okoljsko ministrstvo potrdilo investicijski program zanjo. “Zdaj bo vloga s končnimi prilogami romala še v potrditev gospodarskemu ministrstvu, ki nastopa kot financer,” pravi vodja naravnega rezervata Nataša Šalaja.

V avgustu naj bi ministrstvo za kmetijstvo objavilo razpis, prek katerega bi do konca leta prišli do izvajalca gradnje. V začetku prihodnjega leta naj bi naposled začelo brneti.

ILONA DOLENC


Najbolj brano