Priznanja krajanom, ki sooblikujejo kraj

Na Škofijah so v soboto praznovali krajevni praznik v spomin na 1. december, ko so leta 1941 v Jamškovi hiši na Plavjah ustanovili prvi odbor OF v slovenski Istri. Dopoldan so šli pohodniki od Škofij do Urbancev, Plavij in nazaj ter v dobrih treh urah počastili vse pomembne zgodovinske mejnike.

Pohodniki so v treh urah  prehodili dolgo pot od Škofij do Urbancev, Plavij 
in nazaj. Foto: Guido Bertok
Pohodniki so v treh urah prehodili dolgo pot od Škofij do Urbancev, Plavij in nazaj. Foto: Guido Bertok

ŠKOFIJE >Zvečer je bila v dvorani zadružnega doma slavnostna prireditev, prava partizanska proslava s praporščaki, na kateri je predsednik sveta KS Edmond Gašpar najprej podelil priznanja trem prav posebnim krajanom, ki so s svojim delom in življenjem zaznamovali kraje KS Škofije in pustili oziroma puščajo globok pečat tudi v širšem prostoru. Leander Cunja ga je prejel za življenjsko delo na področju lokalnega domoznanstva, ohranjanja običajev in narečij ter kulturnega in zgodovinskega izročila krajevne skupnosti. Vlasta Jerman ga je prejela za dolgoletno delovanje na področju kulture, njen prispevek k prepoznavnosti in pripadnosti skupnosti ter prenašanje žlahtnih izročil na mlade generacije. Željko Stanić pa ga je prejel za dolgoletno delo na področju športa, preboj škofijskega dvoranskega nogometa na državno raven in prenašanje športnih vrednot na mlade.

Zapel je pevski zbor OŠ Škofije pod vodstvom Valentine Baračič. Nato je sledil velik koncert Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič s skupinama Dirty Fingers in Ovce ter Draga Misleja Mefa, ki je navdušil številno občinstvo. Končal se je s primorsko himno Vstala Primorska, ki jo je z zanosom pela vsa dvorana.


Najbolj brano