Povečali čisti dobiček na 12,7 milijona evrov

Banka Intesa Sanpaolo je v prvih devetih mesecih povečala čisti dobiček, veseli jih tudi rast obsega kreditiranja, zlasti na področju stanovanjskih posojil. Tržne deleže so povečali tudi pri depozitih.

Banka Intesa Sanpaolo  se po bilančni vsoti uvršča na peto mesto 
med bankami pri nas.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Banka Intesa Sanpaolo se po bilančni vsoti uvršča na peto mesto med bankami pri nas.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Prvi mož banke Intesa Sanpaolo Jozef Kausich je zadovoljen s poslovanjem v prvih devetih mesecih letošnjega leta. Ocenjuje, da se je banka uspešno soočila z izzivi, ki jih prinašajo epidemija in izredno nizke obrestne mere. Banka je povečala čisti dobiček, ta je znašal 12,7 milijona evrov. Poslovni in finančni prihodki so dosegli 50,3 milijona evrov in so ostali na enaki ravni kot v lanskem devetmesečju.

Velik napredek so dosegli pri obsegu kreditiranja. Bruto krediti nebančnemu sektorju so se v primerjavi z enakim obdobjem lani povečali 3,4 odstotka in so znašali dobre dve milijardi evrov. Pri tem je obseg bruto kreditov gospodinjstev zrasel za 6,3 odstotka, banka je gospodinjstvom odobrila za 772,3 milijona evrov posojil.

V banko je v prvem devetmesečju priteklo tudi več depozitov, njihov obseg se je povzpel za 12 odstotkov. Depoziti gospodinjstev so se v primerjavi z enakim obdobjem lani povečali za skoraj enajst odstotkov in so znašali 1,7 milijarde evrov. Depoziti pravnih oseb so se zvišali za 14,8 odstotka. Njihov obseg je znašal 723,4 milijona evrov, kar pomeni, da za polovico zaostaja za obsegom depozitov gospodinjstev.

Jozef Kausich, predsednik uprave Intese Sanpaolo, ocenjuje, da so po zahtevnem lanskem letu, ki so ga zaznamovale izredne razmere zaradi epidemije, letošnje leto začeli z optimizmom in v dobri kondiciji, pri tem pa se osredotočili tudi na vse ukrepe za zagotavljanje varnosti zaposlenih in strank: “V prvih devetih mesecih smo zabeležili spodbudne poslovne rezultate ter dosegli soliden dobiček, ki temelji na rasti poslovanja v vseh segmentih ključnih produktov in storitev, še zlasti na področju stanovanjskih kreditov.”

Že več let zapored pa se zmanjšuje tudi obseg slabih posojil. Skupaj z učinkovitim obvladovanjem kreditnega tveganja in sproščenimi oslabitvami je to pozitivno vplivalo tudi poslovni izid.


Najbolj brano