Podiralo je drevesa in odkrivalo strehe

Škoda včerajšnjega neurja v slovenski Istri še ni znana, a po trenutnih informacijah nekaterih občin večje škode z izjemo posameznih primerov ni bilo. Med slednjimi je tudi Ortopedska bolnišnica Valdoltra.

Strunjan Foto: Lari Lehpamer
Strunjan Foto: Lari Lehpamer

ISTRA > Po prvih informacijah večje škode z izjemo posameznih primerov na območju občin slovenske Istre ni bilo, so za STA sporočili s koprske občine. Ocene trenutne škode še nimajo, bodo pa v naslednjih dneh preverili stanje na terenu in na podlagi podatkov pristopili k sanaciji nastale škode, so še zapisali.

Kot je za Televizijo Slovenija (TVS) pojasnil vodja oddelka za zaščito in reševanje na Mestni občini Koper Igor Rakar, so težave nastale predvsem zaradi velikih količin dežja v zelo kratkem času, saj vodi ni uspelo odtekati. Posledično so bile poplavljene marsikatere ulice in bivalni prostori.

Močno neurje je zajelo tudi del občine Pivka, kjer je podrlo več dreves. Po trenutnih informacijah pri tem sicer ni nastala večja škoda, je za STA sporočil pivški župan Robert Smrdelj. Drevesa je ruvalo tudi na območju Divače ter Ilirske Bistrice, kjer je v naselju Vrbovo meteorna voda zalivala klet stanovanjskega objekta, v naselju Koseze pa ga ogrožala. V naselju Brezovo Brdo v občini Hrpelje-Kozina je močan veter odkril del strehe gospodarskega objekta, v naselju Golac pa je podrto drevo poškodovalo električne vodnike. V Ajdovščini je veter odkril streho stanovanjske hiše, je še zapisano na spletnem portalu uprave za zaščito in reševanje.

Najhuje sta jo odnesla dijaški dom v Portorožu in Ortopedska bolnišnica Valdoltra

Poveljnik koprske gasilske brigade Denis Glavina je za STA pojasnil, da je trenutno težko oceniti, kje je nastalo največ škode, a sta jo po njegovi oceni najhuje odnesla dijaški dom v Portorožu in Ortopedska bolnišnica Valdoltra.

Močni sunki vetra so izruvali nekatera drevesa, zalilo je tudi nekaj notranjih prostorov bolnišnice. Eno izmed dreves je padlo na stavbo bolnišnice, poškodovalo del strehe in v celoti uničilo zasteklitev, pa so za STA sporočili iz bolnišnice.

Neurja z močnim vetrom in nalivi so se sinoči iznad Primorske začela širiti preko Notranjske v osrednjo Slovenijo in naprej v Zasavje, Posavje ter Podravje. Prizadela so območja 25 občin, najhuje je bilo v Istri in na Notranjskem. Krajevna neurja bodo možna tudi danes čez dan, sicer pa bo danes spremenljivo oblačno, so napovedali na Arsu. Ob morju bo pihal jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 19, ob morju okoli 21 stopinj Celzija. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 27 stopinj Celzija.

Poleg koprskih in hrvatinskih gasilcev so posledice neurja pomagali odstranjevati tudi zaposleni v bolnišnici. Gasilci so že odstranili večja podrta drevesa in sprostili intervencijske poti, tako da je delovanje bolnišnice zopet neokrnjeno. Odstranjevanje posledic bo sicer potekalo še nekaj dni. Bolnišnica ima urejeno zavarovanje premoženja, zato bo večji del nastale škode krila zavarovalna polica, so še pojasnili.

Na terenu je bilo približno 100 gasilcev

Koprski gasilci so ponoči morali intervenirati 82-krat, na terenu je pa bilo približno sto gasilcev. Pri večini intervencij je šlo za odstranjevanje porušenega drevja in polomljenega vejevja, ki je marsikje zaprlo dostopne poti. V Piranu je najmočnejši sunek vetra dosegel 122 kilometrov na uro.

Gasilci so prejeli tudi klice na pomoč zaradi poplavljenih kletnih prostorov v objektih, od koder je bilo treba prečrpati vodo.

V Piranu je neurje poškodovalo električno in telefonsko napeljavo. Porušilo je številne dimnike in odkrivalo strehe. Ogromno razdejanje je neurje povzročilo v istrskih avtokampih.

Še tri odprte intervencije v Piranu

Še vsaj tri intervencije imajo odprte tudi piranski prostovoljni gasilci. Pri teh bodo gasilci potrebovali pomoč avtolestve in pa večjega števila gasilcev, je za TVS dejal Peter Ventin iz Prostovoljnega gasilskega društva Piran.

V včerajšnjem neurju je bilo veliko prometnih zastojev, tudi v tunelih. Drevesa so padla na vozišče na cesti Materija - Obrov, v Račicah, na cesti Strunjan - Beli križ, na Šmarski cesti - odcep za Grintovec, na cesti Jagodje - Lucan, Mala seva, v avtokampu na Debelem rtiču se je zaradi neurja odlomila veja in padla na kombi, na stari Šmarski cesti je z barake vrglo streho na cesto, so sporočili iz koprske policijske uprave.


Najbolj brano