Po telovadbi celo odložijo bergle

Piran je zibelka Šole zdravja, ki v obliki društva povezuje skupine v večjih krajih po državi, tudi v osmih primorskih. Tradicionalno, že četrto srečanje bo v nedeljo, 25. avgusta, v srcu Pirana, ki ga bo tedaj preplavilo 500 v oranžne majice odetih članov. Gre za rekreativne telovadce, ki s pomočjo vodij vsako jutro, ne glede na letni čas in vreme, pol ure telovadijo na svežem zraku in skrbijo za primerno zdravje ter prožnost telesa.

Ema Perkovič: “Želimo si, da bi imel vsak kraj skupino Šole zdravja.” Foto: Foto: Arhiv Društva Šola Zdravja
Ema Perkovič: “Želimo si, da bi imel vsak kraj skupino Šole zdravja.” Foto: Foto: Arhiv Društva Šola Zdravja

PIRAN, DOMŽALE> Gre za strokovno oblikovano telovadbo 1000 gibov, ki jo je zasnoval idejni vodja projekta in društva Šole zdravja, zdravnik dr. Nikolaj Grishin, Rus, ki ga je poklicna pot zanesla v Slovenijo in je nekaj časa delal v Piranu.

Po Piranu še drugje

Ni torej naključje, da je prva organizirana skupina Šole zdravja vzniknila v Piranu, kjer sta pred petimi leti moči združila Grishin in ambasadorka prostovoljstva v športu ter zdaj podpredsednica društva ter vodja piranske skupine Ema Perkovič. “Sprva smo na svežem zraku zjutraj telovadili trije, štirje, nato so začeli prihajati še drugi, zdaj nas je že več kot dvajset, v Istri že več kot sto,” pravi Perkovičeva.

Iz piranske so izšle skupine v Portorožu (nastaja že druga skupina), na Bernardinu, v Luciji, Sečovljah, Izoli, v Kopru pa je zaradi kadrovskih težav nedavno zamrla. Na Primorskem delujejo še skupine v Sežani, Kobaridu, Mostu na Soči, nastaja že tudi v Tolminu.

Gibanje za zdravje

Na tradicionalnem srečanju v Piranu bodo razglasili tisočo članico društva - 78-letno Štefanijo Tomažič iz ptujske skupine.

Perkovičeva omenja, da se skupini v Piranu pridružujejo tudi turisti in vikendaši. “Posledica je, med drugim, rojstvo skupine Livade v Ljubljani,” pravi. “Upamo, da bo tudi tradicionalno srečanje v Piranu spodbudilo ljudi k ustanavljanju novih skupin. Naš cilj je, da bi delovale v vseh krajih.”

Gibalne vaje je oblikoval zdravnik Grishin, potekajo pod vodstvom usposobljenih vodij, vsakdo pa telovadi toliko, kot zmore. Skupine se srečujejo vsako jutro ob 7.30, ponekod ob 8. uri. Telovadijo zato, da krepijo telo in ohranjajo prožnost. Perkovičeva pojasnjuje: “To razgibavanje je nekaterim, ki so zaradi otrdelih sklepov potrebovali berglo, že pomagalo do tolikšne gibljivosti, da palice več ne potrebujejo.”

Za mnoge letos edino morje

Na celodnevnem srečanju v Piranu prihodnjo nedeljo (25. avgusta), ki se ga bodo udeležili predsednik države Danilo Türk, zdravstveni minister Tomaž Gantar in piranski župan Peter Bossman, naj bi se zbralo petsto članov Šole zdravja, odetih v značilne oranžne majice.

Društvo ima sedež v Domžalah, kjer je doma predsednica društva Zdenka Katkić, ki vodi tudi tamkajšnjo skupino. “Prišla bo polovica članov društva (skupaj 1050), mnogim bo ta obisk v Istri letos edino morje in kopanje,” pravi Katkićeva.

Povečini so člani stari 50 let in več, vse več jih šteje od 75 do 80 let. Društvo pa bi rado zajelo tudi mlajše ljudi. Zato prirejajo občasna strokovna predavanja o gibanju in zdravem načinu življenja. “Ker pa se financiramo večidel sami (letna članarina je 20 evrov), je predavanj manj, kot bi si želeli. Šola zdravja ni le telovadba, je promocija skrbi za zdravje in zdrav način življenja,” poudarja predsednica. “Vsakdo bi se moral vsak dan gibati vsaj pol ure na način, da ohranja dobro gibljivost, srčni tlak, delovanje dihal in krvnega obtoka, kar promovira tudi Šola zdravja.”

JASNA ARKO


Najbolj brano