Piranski občinski svet sprejel nabor interventnih ukrepov

Piranski občinski svet je na izredni dopisni seji potrdil nabor interventnih ukrepov v zvezi z zmanjševanjem posledic epidemije novega koronavirusa.

Piranski župan Đenio Zadković
Piranski župan Đenio Zadković 

PIRAN > Med temi so sklep o zadržanju izvrševanju sprejetega proračuna, kjer se izvrševanje sprejetega proračuna Občine Piran za leto 2020 zadrži za 45 dni, sklep o podaljšanju roka občinskih razpisov (roki za prijavo so podaljšani do 24.4.2020), sklep o dodelitvi nujnega obroka, in sicer ta velja za vse občane z veljavno odločbo za subvencioniranje toplih obrokov, brezdomne in vse, ki jih določi Center za socialno delo Južna Primorska, enota Piran.

Staršem ne bo treba plačati vrtca

Prav tako so piranski občinski svetniki sprejeli sklep, da vse starše v času epidemije oprostijo plačila vrtca in tistim staršem, ki so nujno potrebni za delovanje v razmerah epidemije, zagotovijo nujno varstvo otrok na domu. Nujno oskrbo bodo zagotovili socialno šibkim, starejšim, obolelim in drugim ranljivim občanom. Poleg tega bodo uporabnike javnih površin na območju Občine Piran oprostili plačila občinske takse za obdobje od 16.3.2020 do izteka veljavnosti vladnih ukrepov za preprečevanje epidemije.

Sprejeli so tudi sklep oprostitve plačila najemnine poslovnih prostorov. Najemniki poslovnih prostorov, ki so v lasti Občine Piran, bodo oproščeni plačila najemnine za obdobje od 16. marca do izteka veljavnosti vladnih ukrepov, ter sklep o zamiku plačila NUSZ. Občina Piran bo Finančni Upravi Republike Slovenije posredovala podatke za odmero nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč za fizične in pravne osebe za leto 2020 do 30. junija, kar bo omogočilo zamik plačila NUSZ.

Uporabili bodo lahko denar iz proračunske rezerve

Potrdili pa so tudi odlok o uporabi sredstev proračunske rezerve. Slednji omogoča, da se sredstva proračunske rezerve Občine Piran namenijo do višine 300.000 evrov za financiranje izdatkov zaradi zagotavljanja preventivnih ukrepov in odprave posledic epidemije.

Župan Đenio Zadković je po zaključku dopisne seje občinskega sveta (od 25 občinskih svetnikov jih je glasovalo 24, sklepe pa so stoodstotno podprli glasujoči) poudaril, da se zahvaljuje vsem svetnikom za konstruktivno pomoč pri oblikovanju in sprejemanju nujno potrebnih sklepov za zmanjševanjem posledic epidemije, kjer bo pot do dokončne zmage nad koronavirusom nedvomno bolj podobna 42-kilometrskemu maratonu kot šprintu na 60 metrov.


Najbolj brano