Prekinili sejo, na kateri bi morali sprejeti kandidaturno knjigo za evropsko prestolnico kulture

Prizadevanja, da bi Piran s sosednjimi istrskimi občinami uspel s kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture (EPK), so se po četrtkovi občinski seji zdela samo še sanje. Rešilna bilka prihaja, in sicer v obliki izredne ponedeljkove seje. Svetniki bodo namreč na pobudo župana znova odločali o podpori EPK.

 Foto: Gregor Mezgec
Foto: Gregor Mezgec

PORTOROŽ > Piranski občinski svetniki so namreč v četrtek sprejeli odločitev, da ne bodo izglasovali dnevnega reda, kaj šele pričeli seje, ki je med drugim poleg podpore EPK vsebovala še odločanje o upravljanju Jernejevega kanala ter imenovanje novih vodij v Avditoriju Portorož, Obalnih galerijah Piran in Obalnem tehnološkem skladu ter tudi sprejemanje ukrepov, ki bi pomagali občanom pri lajšanju posledic ukrepov zoper širjenje novega koronavirusa.

Niti dnevnega reda niso sprejeli

Po zmedeni seji, kjer je spor med županom in občinskim svetom sprožilo že sprejemanje dnevnega reda, je sledila prekinitev in odhod domov. Danes pa je iz občinske palače prišlo sporočilo, da bo v ponedeljek izredna seja, znova namenjena EPK, ki mora v torek oddati finalno kandidaturno knjigo - po možnosti s podporo občinskega sveta -, ter novemu koronavirusu in finančni pomoči piranske občine.

Župan Đenio Zadković očitno ni obupal v prizadevanjih, da bi EPK skupaj z Istrsko strategijo kulture Kultura.PIKA dobil zeleno luč. Župan odločitve o ponedeljkovi seji ne želi komentirati, prav tako ne poziva občinskega svetnika Roberta Fakina (Naš kraj), ki ga je v četrtek znova (to je storil že na začetku Zadkovićevega mandata) pozval, naj zaradi pomanjkanja politične podpore odstopi.

Med 25 svetniki, kolikor je predstavnikov ljudstva v piranskem občinskem svetu, jih je 13 glasovalo proti dnevnemu redu, češ da je neprimeren resnosti trenutka, ki ga narekuje novi koronavirus. Da regijska kulturna strategija pomembno dopolnjuje kandidaturno knjigo, ki jo ekipa EPK mora oddati do torka, je vročim političnim glavam skušal razložiti župan Đenio Zadković, a njegove besede niso bile slišane in k besedi ni prišel niti predstavnik projektne skupine za kandidaturo Pirana Borut Jerman.

V SD podpirajo kandidaturo, a so druge zadeve pomembnejše

Občinska svetnica Socialnih demokratov (SD) Meira Hot je povedala, da je župan Zadković ob vsesplošni krizi zaradi epidemije novega koronavirusa sklical sejo s temami, ki v tem času po njenem niso pomembne. Kot da obstaja zgolj EPK, je očitala Meira Hot, medtem pa da občina ni ničesar naredila za pomoč gostincem in trgovcem, ki jim grozijo stečaji, družinam, občanom v stiski.

Župan je očitke zavrnil in pravi, da so neutemeljeni in zavajajoči. Občina ima za pomoč občanom v času epidemije poseben sklad, v katerega je spomladi namenila 300.000 evrov.

Občinski svetniki iz GZOP, SD, Levice in neodvisni svetnik Savo Radić so zatem na predlog Marka Juriševiča (SD) izglasovali umik istrske kulturne strategije, ker naj gradivo ne bi bilo primerno za obravnavo. Sledila je odločitev župana, da iz razprave umakne še točko o EPK.

Finance kot kamen spotike

“Brez dvoma v svetniški skupini SD Piran-Pirano podpiramo kandidaturo Pirana za Evropsko prestolnico kulture 2025, vendar si Istrska kulturna strategija štirih obalnih občin zasluži širšo razpravo,” so zapisali danes svetniki SD ter med drugim dodali, da sprejem kulturne strategije Kultura.PIKA brez jasnih obrisov lahko pomeni tudi finančni pogrom. In ker leto zaznamuje novi koronavirus, bi morala biti skrb, sporoča SD, primarno namenjena občanom, “ne pa oddaljenim projektom, od katerih posameznik, potreben pomoči, nima danes popolnoma nič.”

Ni odveč dodati, da so prav finance, še posebej morebitna nova zaposlovanja v sklopu EPK, kamen spotike pri podpori občinske lokalne politike samemu projektu. Kandidaturo Pirana in ostalih istrskih občin so doslej že podprli v Izoli in Ankaranu, v ponedeljek naj bi jo tudi v Kopru.


Komentar novinarja

Alenka Penjak

Kultura? Zdrsnilo ji je v Piranu.

Piran kot Evropska prestolnica kulture v letu 2025 je v ozračju pritlehne domače zaplankanosti res nekaj povsem bizarnega in mesto, ki se prodaja prav zaradi svoje kulturne dediščine ter je obenem sposobno zradirati vsa kulturna prizadevanja za kandidaturo za prestolnico kulture kot nepomembna, si takšnega prestižnega naziva niti ne zasluži. Občinska uprava pa najbolje, da vsem soustvarjalcem ideje o istrskem multikulturnem prostoru pošlje sožalno pismo in zaključi z misijo nemogoče. Kandidaturo ...

Preberi več

Najbolj brano