Nove domače mikropivovarske zgodbe

Če so prvi termin za festival mikropivovarjev konec junija odnesli dež in neobičajno nizke temperature, bo jutrišnji, nadomestni datum več kot po godu ljubiteljem piva. Na koprskem Titovem trgu bo svoje izdelke predstavilo 16 mikropivovarjev, med njimi tudi trije primorski novinci - 22brewing, Varuh in Castra.

Aleš Marušič z ženo Majo, dvojec, ki stoji za mikropivovarno 22brewing. Foto: Klemen Udovč/BIS - 815.si
Aleš Marušič z ženo Majo, dvojec, ki stoji za mikropivovarno 22brewing. Foto: Klemen Udovč/BIS - 815.si

KOPER > Zgodba 22brewing se je začela pisati leta 2008, ko je Koprčan Aleš Marušič začel doma svoje prve pivovarske poizkuse, letos pa se je zgodil pomemben premik. “Na pobudo žene Maje sva se odločila profesionalizirati to dejavnost. Zaradi obsežne začetne investicije sva se odločila za gipsy oziroma nomadsko pivovarstvo,” je povedal Marušič.

Gre za utečeno prakso med mikropivovarji, ki se v izogib visokim stroškom z nabavo opreme in kupu birokracije odločijo pivo po lastnem receptu variti pri drugih mikropivovarjih. Izbrala sta belgijsko mikropivovarno, eno boljših na tem področju, pri kateri so, na primer, že varili mednarodno prepoznavni Oedipus in Belgian Beer Project. Prvi plod belgijsko-slovenskega sodelovanja je ržena ipa, ki se je med ljubitelji piv z višjo alkoholno stopnjo že prijela. S tem pivom sta se uvrstila tudi na najpomembnejši belgijski mikropivovarski festival Zythos, na koprskem festivalu pa bosta premierno predstavila njun najnovejši zvarek A bunny ale.

V Koper prihajajo tudi najvidnejši predstavniki slovenske mikropivovarske scene od avstrijskega Bevoga s slovenskimi koreninami, do Humanfisha, ki velja za prvo pravo slovensko mikropivovarno, in Tektonika iz Ljubljane. Med tujimi pa velja predvsem izpostaviti odlično zagrebško mikropivovarno The Garden Brewery in angleško Tiny Rebel, ki velja za naslednjo “veliko stvar” po Škotih Brew Dog.

Nonoti “varuhi”

Z zanimivim konceptom je nastala še ena nova koprska mikropivovarna Varuh, ki je zaživela pred dobrim mesecem in pol. V ospredje svojega delovanja ne postavlja tržne naravnanosti, temveč skrb za štiri osrednje vrednote oziroma področja delovanja.

Matjaž Ivančič se je namreč s štirimi slogi belgijskih piv, ki jih vari, poklonil svojim nonotom, ki so “varuhi” določenega področja. S Francem (belgijski blond ale) “varuhom narave” je Ivančič na primer podprl okoljsko zelo ozaveščeno in aktivno društvo Naredi nekaj za naravo. Z Danilom (temno belgijsko pivo), “varuhom glasbe”, pa je, denimo, podprl tudi Žigo Rustjo in festival Poletje z biseri, razlaga Ivančič.

Matjaž Ivančič

Mikropivovarna Varuh je poleg drugačnega načina promoviranja sicer tudi edina v Sloveniji, ki vari izključno belgijske sloge piv, in pri teh bo tudi ostala. “Vsi pivovarji delajo tržno zanimiva piva in svojo ponudbo nenehno prilagajajo trgu. Jaz pa menim, da si potrošnik želi tudi neko stabilnost,” pravi Ivančič.

Castra: od vrhunske opreme do piva

Pivovarno Castra pa vodita Ajdovca Alan in Nejc Majeršič. Mlada strojnika veliko energije pustita v službi v lokalnem podjetju, ki izdeluje pivovarsko opremo. Odločila sta se, da jo tudi sama preizkusita in tako je letos nastala Castra.

Alan in Nejc Majeršič

Med preostalimi Primorci se na koprski festival ponovno vračajo tudi goriški težkokategorniki Reservoir Dogs in ankaranska pivovarna San Nicolo, prvič pa se bodo na festivalu predstavili Kotarjevi s Kozine, ki imajo že nekajletno tradicijo in so znani po svojem ležaku.


Najbolj brano