Manj okuženih na Primorskem je lahko tudi nevarno

Manjše število okuženih na Primorskem v primerjavi z drugimi slovenskimi regijami je dobra novica, je pa obenem tudi tvegano. Lahko nas udari drugi val epidemije, potem ko ukrepi karantene ne bodo več tako strogi, se strinja dr. Milan Krek iz koprske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Milan Krek Foto: Anze Malovrh/STA
Milan Krek Foto: Anze Malovrh/STA

PRIMORSKA > “Epidemijo smo do zdaj upočasnili. A če bodo ljudje s sproščanjem ukrepov razumeli, da lahko počnejo vse, kar so prej, so še vedno vse možnosti, da se lahko virus zelo razširi. Virus je še tu in pri nas je še vedno relativno zelo malo okuženih. Prvi val smo dali skozi, zelo hitro lahko dobimo tudi drugega,” svari Milan Krek.

Po njegovem se bomo novemu koronavirusu prilagajali še več let. “Živimo v eri covid virusa in to je treba ponotranjiti. Začeti moramo drugače živeti. Ukrepi, ki smo se jih naučili zdaj, morajo postati vsakdanja praksa: držati razdaljo dva metra, se ne dotikati stvari v blokih, trgovinah, nositi maske, umivati roke, se ne dotikati obraza, ne hoditi s čevlji po stanovanju, ob simptomih takoj poklicati zdravnika ...,” našteva Krek.

Milan Krek, predstojnik območne enote NIJZ Koper

“Virus je še tu in pri nas je še vedno relativno zelo malo okuženih. Prvi val smo dali skozi, zelo hitro lahko dobimo tudi drugega.”

Tudi pri rahljanju sedanjih ukrepov svetuje previdnost. “Pri nas je premajhno število prekuženih, da bi ti blokirali širjenje virusa. Zdaj ga zaustavljamo s karanteno in z izolacijo. Je pa še vedno tu in je agresiven. Če ne pazimo, ga hitro lahko staknemo,” dodaja.

Na Primorskem (v vseh treh statističnih regijah) v zadnjih treh dneh ni bilo novih okužb


Najbolj brano