Makedonski pravoslavni verniki pripravili že šesti potop križa in skok v morje

Makedonska pravoslavna cerkev - ohridska arhiepiskopija je danes na mestni plaži v Kopru pripravila že tradicionalni potop križa v morje.

Makedonska  pravoslavna cerkev -  ohridska arhiepiskopija  je 
danes na mestni plaži  v Kopru pripravila že tradicionalni potop 
križa v  morje. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Makedonska pravoslavna cerkev - ohridska arhiepiskopija je danes na mestni plaži v Kopru pripravila že tradicionalni potop križa v morje. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Blaže Atanasov, sekretar Makedonske pravoslavne cerkve, pravi, da je to velik dogodek za pravoslavne vernike. Že šesto leto zapored so številni zaplavali za križem, ki ga je med verskim obredom v družbi veleposlanice Republike Severne Makedonije Suzane Zelenkovske v morje vrgel duhovnik Mitko Gazinkovski. Tako so počastili praznik, ki mu pravijo bogojavljenje v spomin na dogodek, ko je Janez Krstnik krstil Jezusa v reki Jordan. Med približno 30, ki so se pognali v mrzlo vodo, so bila tudi tri dekleta. Do križa pa je najhitreje priplaval 30-letni Stefan Stojko iz Kopra.

Stefan Stojko je prvi priplaval do križa.

Današnji ritual so verniki Makedonske pravoslavne cerkve izpeljali tudi drugod. Za Makedonce pa sta najbolj znana potopa križa v Skopju in na Ohridu. Najhitrejši plavalec bo imel križ pri sebi 40 dni, nakar ga bo vrnil cerkvi.


Najbolj brano