Koper so zasedle maske

Istrski karneval je tudi letos v Koper privabil številne radovedneže, ki so si želeli ogledati pustne maske. Sodelovalo jih je več kot 700.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > 12. izvedba Istrske pustne povorke je ob sončnem vremenu v Koper privabila več kot 15.000 obiskovalcev. Začela se je ob 12. uri na parkirišču ob stadionu Bonifika. Prek Ljubljanske ceste se je 18 skupin, med njimi dve etnografski maski, štiri pustne skupine ter šest malih in šest velikih pustnih vozov, pomikalo do Pristaniške ulice, vse do trga ob Upravi za pomorstvo.

Najboljše maske sta izbrali dve komisiji - strokovna komisija, ki so jo sestavljali Igor Štamulak, Vasja Nanut, Miriam Benigar, Patricija Rodela in Dalibor Jurkić ter komisija, ki jo sestavljajo predstavniki sodelujočih skupin v povorki.

V kategoriji najlepša pustna skupina so bili najboljši Nagajivi zobki TKŠD “Kraški rob” iz Črnega Kala, drugo mesto si je prislužilo Društvo upokojencev Olmo-Prisoje z unikatno masko Bogastvo morja, tretje pa Hipiji od anbot sz probleme od danes TKŠD Pomjan.

Med malimi pustnimi vozovi je zmagal voz Eko Loka društva KTŠID Gugo Loka, drugo mesto si je priboril Pinocchio skupnosti Comunità degli Italiani di Buie, tretje pa voz Kdor ne skače, ni šavrin!!! Turističnega društva Šmarje.

Med velikimi vozovi so izstopali dekanski Los Pisjanos Turističnega društva Dekani, Hole Hole skupine Škicet in Thriller skupine iz Buj, ki so v tem vrstnem redu osvojili tudi nagrade v kategoriji najboljša predstavitev v povorki.

Ob 17. uri bo v Hrvatinih otroško pustno rajanje, ki se bo nadaljevalo s plesom v maskah, ob 19. uri pa bo otroško pustovanje v Šmarjah. Ob 20. uri bo začelo tradicionalno pustovanje pod šotorom s skupino Ne me jugat v Pobegih, ob 22. uri pa Caprisovo pustovanje pred lokalom Bellavita, kjer bodo nastopili Gedore. V nedeljo bodo na Škofijah gostili otroški karneval, v Šmarjah pa bo ob 12. uri povorka skozi vas. Na pustni torek bo živahno v Loparju, Gračišču, Bezovici in Dekanih, kjer bodo s povorkami mask in pestrim programom za vse generacije obeležili letošnji pust.

Najbolj brano