Cesto bodo zavarovali pred padajočim kamenjem

V teh dneh se je začela sanacija brežine pod zaselkom Dilici, s katere se je po lanskem večdnevnem decembrskem deževju sprožil skalni podor, ki je zasul cesto skozi dolino reke Dragonje. V okviru dobrih 330.000 evrov vredne naložbe bo koprska občina s sidranimi mrežami utrdila skalni del brežine, v njenem spodnjem delu pa namestila podajno lovilne ograje, ki bodo cesto varovale pred padajočim kamenjem, so sporočili.

 Foto: MOK
Foto: MOK

DILICI > Decembra lani se je po večdnevnem močnem deževju s skalnega roba na vrhu pobočja pod zaselkom Dilici odkrušilo več kamnitih blokov, ki so se odkotalili v dolino in na lokalno cesto Babiči-Župančiči. Pristojne službe so takrat izpeljale več interventnih ukrepov, s katerimi so znova vzpostavile cestno povezavo, ob tem pa so napovedale, da bo za utrditev in zavarovanje brežine nujna celovita sanacija.

Na terenu sedaj gradbeno podjetje EHO Projekt, d. o. o izvaja pripravljalna dela, ki predvidevajo čiščenje območja in ureditev dostopa do brežine. Sledi vrtanje sider in namestitev podajno lovilnih ograj, ki bodo v primeru padajočega kamenja in skal te zadržale na pobočju in ne bodo ogrožale ceste. V okviru naložbe bodo poleg tega utrdili skalni rob pod zaselkom Dilici, ki ga bodo zavarovali s sidranim sistemom nosilnih jeklenih mrež. Gradbena dela bodo trajala več mesecev, napovedujejo na občini, kjer pojasnjujejo, da bo naložbo občina financirala z denarjem iz proračunske rezerve.


Najbolj brano