Boris Podrecca - častni občan občine Piran

V iztekajočem se letu je piranski župan Đenio Zadković podelil naziv častnega občana občine Piran svetovno znanemu arhitektu Borisu Podrecci, ki je v Piranu pustil pomemben pečat, letos pa je praznoval tudi 80. rojstni dan.

Boris Podrecca v njegovem dunajskem domovanju Foto: Biljana Pavlovic
Boris Podrecca v njegovem dunajskem domovanju Foto: Biljana Pavlovic

PIRAN > Po načrtih Borisa Podrecce so bili v Piranu prenovljeni Tartinijev trg, Galerija sv. Donata in Mestna galerija. Prav Tartinijev trg pa je bil prepoznan kot mednarodni arhitekturni dosežek, ki je 30 let po njegovem nastanku še vedno referenčen, posnemali pa so ga na mnogih natečajih.

“Naziv častnega občana občine Piran mi predstavlja veliko čast, saj sem globoko čustveno navezan na to mesto. Ta častni naziv, to priznanje mi pomeni zelo veliko in ga cenim enako kot zlati red za zasluge v Sloveniji, ki mi ga je letos maja podelil predsednik države Borut Pahor. Že desetletja rad prihajam v Piran, v svoje stanovanje na Tartinijevem trgu, od koder uživam ob pogledu na trg in na horizont morja. V Piran zelo rada prihajata tudi moja otroka z vnuki, ki so dobesedno zaljubljeni v to obmorsko mesto. To je mesto moje družine,” je sporočil Boris Podrecca, ki živi razpet med Dunajem, Benetkami in Piranom.

Ker trenutne omejitve zaradi epidemije onemogočajo, da bi nagrajencu plaketo o nazivu izročili na slovesnosti, ki bi morala biti danes, je piranska občina dogodek prestavila na ugodnejši čas v naslednjem letu. Arhitekt bo ob tej priložnosti Mestni knjižnici Piran podaril mednarodne publikacije o projektu obnove Tartinijevega trga.


Najbolj brano