Župan in direktor pozivata k odgovornosti

Od začetka decembra se je število okužb s korona virusom do zdaj na Tolminskem povečalo za 400 odstotkov. Zakaj je tako v okolju, ki je bilo v preteklosti relativno malo okuženo, se sprašujejo vpleteni v reševanje težav. Zdravstveni delavci opažajo, da ljudje s prehladi pravočasno ne ukrepajo in obvestijo zdravnika.

V Tolminu zaskrbljeni zaradi naraščanja okužb pozivajo občane, naj se vedejo odgovorno in se testirajo.
V Tolminu zaskrbljeni zaradi naraščanja okužb pozivajo občane, naj se vedejo odgovorno in se testirajo.  

TOLMIN > Medtem ko število okužb po Sloveniji pada, na Goriškem ostaja visoko. Ob Ajdovščini denimo izstopa tudi Tolmin, kjer so v zadnjem tednu zaznali 55 okužb. Številke med prebivalstvom še niso bile tako slabe, saj so se po vrhuncu v začetku oktobra (44 okužb) z žariščem v Baški grapi do konca novembra umirile (14 okužb). Od takrat pa le naraščajo in so po praznikih dosegle najvišjo točko med prebivalstvom zunaj domov za upokojence. Nekoliko izstopajo Dolenja in Gorenja Trebuša, Tolmin in Šentviška Planota, odgovorne pa skrbi predvsem, da je okužba razpršena med kar 29 naselji na Tolminskem.

Vodstvi občine in Zdravstvenega doma Tolmin opozarjata, da je stanje resno in da je odgovornost nujna. “Ko mora naša dežurna ekipa zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja k bolniku na dom ali občani pridejo na odvzem brisa, pogosto v pogovoru ugotovimo, da so imeli simptome prehlada že vsaj tri, če ne pet dni in se v tem času niso zadrževali doma. To se dogaja ne glede, da že več kot deset mesecev opozarjamo, da mora vsak z najmanjšim znakom prehlada ostati doma in poklicati svojega zdravnika,” opozarja direktor ZD Tolmin Gudencio Lucas Triep. Je ogorčen nad neodgovornim obnašanjem. Kot pulmolog po skoraj letu prisotnosti virusa v populaciji zaznava posledice, ki jih virus pusti tudi pri zdravih ljudeh. “Zaznavamo primere, ko so bili ljudje prej povsem zdravi, zdaj pa komaj zmorejo vzpon do drugega nadstropja, nekaterim se je precej poslabšala zmogljivost mišic. Na prvi pogled to spominja na slabo telesno pripravljenost, a več mesecev po okužbi do tega običajno ne bi smelo več prihajati, zlasti pri posameznikih, ki so bili v dobri kondiciji.” razlaga. Opozarja, da so se doslej ukvarjali predvsem z zdravljenjem, s časovnim odmikom v ospredje prihajajo težave, ki jih virus pri ljudeh različnih starostih pusti trajno.

Župan Uroš Brežan dodaja: “Ne glede na to, da so bile mnoge omejitve med prazniki razrahljane, si ni nihče predstavljal, da se bomo zaradi tega v naših krajih soočali s takšnimi številkami. Mislili smo, da smo prišli do točke, ko so ljudje dovolj osveščeni, da do takšnih neodgovornih ravnanj ne bo prihajalo. Pa smo prejšnji teden vseeno zaznali 55 okužb, pri čemer tiste v domu upokojencev niso vštete. Razpršene so povsod.” S Triepom poziva ljudi k odgovornosti in naj izkoristijo brezplačne hitrih testov, ki je danes in jutri spet poteka v telovadnici ŠC Tolmin.

Zanimivo pa je, da na Goriškem najnižje število okužb beležijo prav v sosedah Tolmina, občinah Kobarid in Kanal.


Najbolj brano