Zdravstveni domovi na Goriškem: Nihče ne bo ostal brez zdravstvene oskrbe

Iz vseh štirih zdravstvenih domov na severnem Primorskem (Tolmin, Idrija, Nova Gorica in Ajdovščina) sporočajo, da kljub upoštevanju in preverjanju pogoja PCT pri njihovih uporabnikih zdravstvenih storitev nihče, ki zares potrebuje obravnavo, ne bo ostal pred vrati.

Iz vseh štirih zdravstvenih domov na severnem Primorskem 
(Tolmin, Idrija, Nova Gorica in Ajdovščina) sporočajo, da kljub 
upoštevanju in preverjanju pogoja PCT pri njihovih uporabnikih 
zdravstvenih storitev nihče, ki zares  potrebuje obravnavo, ne bo 
ostal pred vrati. Foto: Vanesa Colja
Iz vseh štirih zdravstvenih domov na severnem Primorskem (Tolmin, Idrija, Nova Gorica in Ajdovščina) sporočajo, da kljub upoštevanju in preverjanju pogoja PCT pri njihovih uporabnikih zdravstvenih storitev nihče, ki zares potrebuje obravnavo, ne bo ostal pred vrati. Foto: Vanesa Colja

GORIŠKA > “Že doslej smo v tem covidnem obdobju izvajali triažo na vhodu v zdravstveni dom. Zdaj je pač še preverjanje pogoja PCT,” je povedal direktor ZD Ajdovščina Egon Stopar. “Če je treba, omogočimo obiskovalcem tudi hitro testiranje, predvsem pa morajo ljudje vedeti, da bodo v nujnih primerih, zagotovo prišli do želenega zdravnika ali storitve,” je dodal še Stopar.

V vseh štirih zdravstvenih domovih veliko pozornosti namenjajo tudi cepljenju. Tako so v ZD Tolmin tudi ta petek to organizirali v Bovcu in Kobaridu. Za občane vseh treh posoških občin pa bo cepljene na voljo tudi v soboto in nedeljo, med 9. in 14. uro v prostorih Zdravstvenega doma Tolmin. Konec tedna bodo cepljenje organizirali tudi v preostalih treh zdravstvenih domovih v regiji. V prostorih ZD Ajdovščina v soboto in nedeljo med 8. in 20. uro, v ZD Idrija v soboto med 9. in 12. uro, ekipa ZD Nova Gorica pa bo aktivna v soboto med 14. in 20. uro ter v nedeljo med 8. in 20. uro, in sicer v prostorih stavbe mestne občine Nova Gorica. Nikjer se na cepljenje ob koncu tedna ni treba predhodno naročiti, sporočajo z Regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko.

Podobno velja tudi v ZD Idrija, kjer morajo obiskovalci ob vhodu v prostore tamkajšnjega zdravstvenega doma tako kot doslej izpolniti še vprašalnik o trenutnem zdravstvenem stanju pacientov. Namen triažne točke ni omejevati dostopa do zdravstvenih storitev, ampak preprečiti prenos okužb znotraj zdravstvenih prostorov, so še zapisali na njihovi spletni strani.

V ZD Nova Gorica sporočajo vsem, da se v primeru zdravstvenih težav po telefonu ali elektronski pošti povežejo z izbranim zdravnikom (ambulanto), kjer bodo prejeli natančne usmeritve in se naročili na obisk. “V zdravstveni dom je namreč tako kot tudi v drugih zdravstvenih ustanovah omogočen vstop le naročenim pacientom. A ne glede na vse, tudi PCT status, bo vsak ustrezno obravnavan,” je poudarila direktorica ZD Nova Gorica Petra Kokoravec. Doslej na vstopni točki ob preverjanju pogoja PCT niso imeli resnejših zapletov, saj večina uporabnikov razume nastali položaj. Se pa vedno najdejo posamezniki, ki nasprotujejo prav vsemu, je še dodala direktorica.


Najbolj brano