Za mlade koronakriza ni ovira

Primorski tehnološki park je finale nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih Popri 2020 prvič izvedel na spletnih platformah. To je lep dokaz, da inovativnost in podjetnost mladih ne poznata ovir.

Zaključek tekmovanja Popri, ki se je letos prvič razširilo preko 
slovenskih meja, je potekal na spletu, kar pa mladih ni ustavilo.

 Foto: PTP
Zaključek tekmovanja Popri, ki se je letos prvič razširilo preko slovenskih meja, je potekal na spletu, kar pa mladih ni ustavilo.  Foto: PTP

VRTOJBA > 31 ekip v treh kategorijah, ki so bile uvrščene v finalni izbor, je svoje ideje strokovni komisiji predstavilo kar od doma. Mladi so tekmovali v treh kategorijah: osnovnošolci, dijaki in študenti ter mladi do 29 let. Na letošnje tekmovanje Popri se je prijavilo 328 mladih oziroma 114 ekip, ki so svoje ideje razvijali ob pomoči 74 mentorjev, v tekmovanju pa je skupaj sodelovalo 72 izobraževalnih ustanov. Letos prvič tudi šole v zamejstvu.

Med zmagovalci letos ni bilo Primorcev

Prva mesta v posameznih kategorijah so letos pobrale ekipe iz Slovenske Bistrice, Novega mesta in Ljubljane. Zmagovalna ekipa osnovnošolcev je prepričala s pametno napravo Turnado, ki omogoča glasbenikom, ki uporabljajo tablične računalnike za branje glasbenih not, neprekinjeno igranje.

328 mladih oziroma 114 ekip je letos sodelovalo v tekmovanju Popri

Prvonagrajena dijaška ekipa je konkurenco premagala z laboratorijsko haljo Halyou air, ki raziskovalcem v laboratorijih in zaposlenim v zdravstvenih ustanovah omogoča nemoteno delo, saj s posebnimi zračnimi vložki rešuje težave s potenjem, ki so najbolj moteč dejavnik za zaposlene v teh okoljih. Med študenti in mladimi do 29 let pa je slavil Janez Dobnikar iz Ljubljane, ki je razvil kolesarsko simulacijo Simathlon za fitnes klube. Gre za prilagojeno kolesarsko igro, pri kateri z našo aktivnostjo in gibanjem nadzorujemo dogajanje v igri in kolesarimo po različnih pokrajinah.

Pri dijakih druga nagrada v Trst

V kategoriji osnovnošolcev je drugo mesto osvojila ekipa Multidilca z OŠ Draga Bajca v Vipavi. Njihova multidilca vsebuje tehtnico, merilec časa, ekran, v katerem so shranjeni recepti in postopki kuhanja, brusilnik nožev ... Tretje mesto je osvojila ekipa Urvi z OŠ Dobravlje, v kateri so razvili palice, ki med hojo proizvajajo energijo za na primer polnjenje mobilnika, vgrajen pa imajo tudi SOS gumb.

Med dijaki je šla druga nagrada dijakom DIZ Jožef Stefan iz Trsta, ki so razvili aplikacijo Bus Tracker, na kateri je mogoče videti pozicijo vseh mestnih avtobusov, ki vozijo po Trstu. Tretjeuvrščene ekipe so prejele 700 evrov, drugouvrščene 1300 evrov, prvouvrščene pa 2000 evrov iz nagradnega sklada tekmovanja.


Najbolj brano