Za mame v šempetrski porodnišnici več udobja in zasebnosti

Bodoče mame bodo na oddelku za porodništvo v šempetrski bolnišnici v sobah imele več udobja in zasebnosti. Prenova prvih petih sob je pri koncu, v okviru čezmejnega projekta EZTS GO pa bodo v sosednji Gorici zgradili še center za predporodno in poporodno obravnavo nosečnic.

Po pol stoletja so končno temeljito prenovili pet sob na porodnem 
oddelku, polovica jih še čaka. Na fotografiji predstojnica ginekološko-porodniške službe Alenka Zavrtanik Čelan (levo) in 
glavna medicinska sestra ginekološko-porodniške službe Snežana 
Kuzmanović  Taurian.  Foto: Leo Caharija
Po pol stoletja so končno temeljito prenovili pet sob na porodnem oddelku, polovica jih še čaka. Na fotografiji predstojnica ginekološko-porodniške službe Alenka Zavrtanik Čelan (levo) in glavna medicinska sestra ginekološko-porodniške službe Snežana Kuzmanović Taurian.  Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER > Na oddelku za porodništvo v tretji etaži šempetrske bolnišnice so gradbinci preurejali sobe za porodnice in dojenčke, ki so bile že pošteno zastarele, saj jih, razen vzdrževalnih del, od izgradnje bolnišnice niso prenovili. Ker so bile poleg petih dvoposteljnih tudi štiri šestposteljne, štiri kopalnice pa so bile dostopne le s hodnika, sta tudi udobje in zasebnost pešala.

Denarja je bilo za prenovo petih sob

Glavni cilj je bil prenoviti celoten levi trakt, da bi pridobili 11 dvo- oziroma enoposteljnih sob, vsako z lastno kopalnico, ena od teh prilagojeno invalidom. Ker denarja za vse ni bilo dovolj, so za zdaj prenovili pet sob (tri eno- in dve dvoposteljni), hodnike, zamenjali strope, tlake, razsvetljavo, inštalacije in uredili avlo, je povedal Tomaž Konrad, pomočnik direktorja Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS) GO, ki je plačalo slabih 300.000 evrov. 17 tisočakov je dodala bolnišnica. “Naredili smo projekt za celotno nadstropje, dela smo razdelili v dve fazi. Prva je končana, v drugi bo treba urediti šest sob in kopalnic in avlo,” je povedal. Denar za to mora zagotoviti bolnišnica. Ali oziroma kdaj ga bo, danes še niso povedali, saj v. d. direktorja Ernest Gortan odhaja, novi direktor Dimitrij Klančič uradno prevzame delo jutri.

V Gorici še Center za zdravje žensk

V okviru čezmejnega projekta Fiziološka nosečnost bodo za dva milijona evrov v sosednji Gorici tik ob meji zgradili tudi Center za zdravje žensk, v katerem bodo izvajali pred- in poporodnih aktivnosti. “Tam bosta bazen in telovadnica, v katerega bodo lahko pred in po porodu ženske z obeh strani meje hodile na telovadbo, sobe za skupine in individualne terapije, nosečnice se bodo spoznale z babicami,” je povedal Konrad. Tam bodo tudi ambulante, vključno s porodniško sobo in sobo za dojenje. Večino bo plačal italijanski zavod za javno zdravstvo ASUGI, EZTS GO bo dodal pol milijona evrov. Računajo, da bi se lotili gradnje v začetku prihodnjega leta.

Z leve: (od jutri) novi direktor šempetrske bolnišnice Dimitrij Klančič, predstojnik tehnično oskrbovalne službe Branko Podešva, predstojnica ginekološko-porodniške službe
Alenka Zavrtanik Čelan in odhajajoči v. d. direktorja Ernest Gortan (foto: Leo Caharija)

Želja je prenova porodnega bloka

Najbolj zadovoljni so seveda na oddelku, kjer bodo bodočim mamicam in novorojenčkom zagotovili več udobja in zasebnosti, je potrdila predstojnica ginekološko-porodniške službe Alenka Zavrtanik Čelan. “Ženska po porodu potrebuje svojo intimo, udobno kopalnico, naše mamice se bodo lahko zdaj spočile po napornem porodu v udobnem in lepem okolju,” je povedala. Prenovljene sobe bodo opremili v kratkem.

Čezmejni porodi se niso prijeli

Kot je povedala Zavrtanik Čelan, se bo letos v šempetrski porodnišnici rodilo okrog 600 otrok, približno toliko kot lani. Tam lahko že dolgo rodijo tudi bodoče mamice iz Italije, a se jih je za to odločilo le nekaj. “Razlogi so predvsem administrativne ovire oziroma zahteve italijanske strani,” je pojasnila Alenka Zavrtanik Čelan, ki dodaja, da bi se, če bi Italijani razrahljali administrative zahteve, verjetno za to odločilo več žensk.

Z donacijo Elektra Primorska pa so dobili tudi 25.000 evrov vredno opremo za ambulantno histeroskopijo. “Ta omogoča operativne posege brez narkoze pri ženskah s težavami s krvavitvami, neplodnostjo. To je velik napredek za našo službo,” je povedala. Storitev so že izvajali, a jo bodo zdaj lahko v večjem obsegu, je dodala. Dolgoletna želja je tudi prenova porodnega bloka. “Imamo idejno zasnovo, da bi v tretjem nadstropju uredili celotno ginekologijo in porodništvo, če bi dobili še ustrezne ambulantne prostore. Potrebujemo tudi izolacijsko sobo.” Obeta si, da bi država denar zagotovila iz zakona o investicijah v zdravstvu.


Najbolj brano