Za božič bodo otroci v Stari Gori

Nova stavba oddelka za invalidno mladino in rehabilitacijo v Stari Gori je dokončana, včeraj je uspešno prestala tehnični pregled. Čaka jih še nameščanje opreme, otroci pa se bodo vanjo selili predvidoma decembra. “Do sredine decembra, najkasneje pa do božiča, bodo vseljeni,” napoveduje strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler.

Stavba v Stari Gori je zgrajena, spodnje del že opremljajo, 
invalidna mladina naj bi se vanj selila decembra.
Stavba v Stari Gori je zgrajena, spodnje del že opremljajo, invalidna mladina naj bi se vanj selila decembra.  

STARA GORA > “Tehnični pregled je bil uspešno opravljen. Izvajalec mora v dveh tednih odpraviti nekaj pomanjkljivosti, večjih težav pa ni,” je včeraj po tehničnem pregledu povedal predstojnik tehnično-oskrbovalne službe šempetrske bolnišnice Branko Podešva. Ministrstvo naj bi bolnišnici objekt s skupno površino 2836 kvadratnih metrov v treh etažah predalo 24. oktobra.

Spodnji etaži bosta nared do decembra

Gradnjo so razdelili na dve fazi: v prvi, ki bo stala 4,5 milijona evrov in so jo pravkar zaključili, so zgradili stavbo do četrte gradbene faze, za bivanje pa urejajo pritličje, kjer bo nastanjena invalidna mladina, in del kleti, kjer bodo sobe za hospitalizirane otroke, telovadnica, fizioterapija in prostori za dnevne aktivnosti, vključno s sobami za sobivanje staršev.

Branko Podešva

predstojnik tehnično-oskrbovalne službe

“Do konca novembra bo v klet in pritličje vgrajena pohištvena oprema, za vselitev bodo prostori predvidoma pripravljeni decembra.”

“Do konca novembra bo v klet in pritličje vgrajena pohištvena oprema, za vselitev bodo prostori predvidoma pripravljeni decembra,” je dodal Podešva. Na selitev že nestrpno čaka 25 otrok in mladih, ki so med gradnjo že poldrugo leto nastanjeni v bolnišnici v Šempetru. Kot je pred kratkim pojasnila predstojnica oddelka za invalidno mladino in rehabilitacijo Sonja Šinigoj Cijan, so nameščeni na oddelkih 7A in 8A, zaradi gradnje pa ni bil nihče premeščen ali odpuščen. V bolnišnici so sicer uredili prostore za fizioterapijo FTH, prostora za bivanje in terapije je dovolj, pridobili so tudi sobo za dnevne aktivnosti vzgojno izobraževalnega programa.

Otroci se bodo vselili, čakajo drugo fazo

Bojazni, da bi se lahko zalomilo z drugi fazo, že nekaj časa ni več, saj je služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) rezervirala denar EU za dokončanje še zgornje etaže, v kateri bo prostora za 25 odraslih, ki okrevajo po možganskih poškodbah. Na ministrstvu za zdravje čakajo na odločbo SVRK, ko bo pridobljena, bodo objavili razpis za drugo fazo. “Začetek druge faze pričakujemo v prihodnjem letu, do konca leta 2020 pa bi bil lahko celoten objekt zaključen,” meni Podešva. “Med montažo inštalacij bo dva do tri tedne nekoliko bolj motečih del, nekaj potrpljenja bo potrebnega, sicer pa se bodo dela izvajala neodvisno od pritličja, saj bodo imeli delavci svoj dostop. Odločitev, kdaj se bodo otroci selili, pa mora sprejeti vodstvo bolnišnice,” pravi Podešva.

Dunja Savnik Winkler

strokovna direktorica

“Krajši čas bo treba potrpeti zaradi del v nadstropju, a več odtehta to, da se otroci, ki že leto in pol bivajo v bolnišnici v Šempetru, čim prej vrnejo v Staro Goro.”

Če je bila še pred kratkim dilema, ali počakati, da bodo zaključena tudi dela v zgornji etaži in šele nato seliti otroke, je zdaj ni več. “Če bi se druga faza začela takoj in bi bila končana spomladi prihodnje leto, bi s selitvijo morda še počakali. Ker pa bo trajalo dlje, smo se odločili, da bomo otroke in mladino selili decembra, realno gledano bodo do sredine decembra, najkasneje pa do božiča, že vseljeni,” napoveduje strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler in dodaja: “Krajši čas bo treba potrpeti zaradi del v nadstropju, a več odtehta to, da se otroci, ki že leto in pol bivajo v bolnišnici v Šempetru, čim prej vrnejo v Staro Goro.”


Najbolj brano