V Vipavski dolini vsako leto pridelajo manj žit

Žetev v Vipavski dolini se je zaključila, z njenim izkupičkom pa letos ni zadovoljen nihče. Z žitom je zasejanih vsako leto manj polj, večino pridelka pa pridelovalci porabijo za krmo živini. Letošnja pšenica je zaradi obilnega deževja v maju slabše kakovosti.

S polj po Vipavski dolini so pobrali med štiri in 4,5 tone zrnja 
pšenice na hektar. Nad pričakovanji pa je bil pridelek ječmena, ki 
je dosegel 5,5 tone po hektaru. Foto: Leo Caharija
S polj po Vipavski dolini so pobrali med štiri in 4,5 tone zrnja pšenice na hektar. Nad pričakovanji pa je bil pridelek ječmena, ki je dosegel 5,5 tone po hektaru. Foto: Leo Caharija

VIPAVSKA DOLINA > "Letošnji pridelek je nekoliko nižji od pričakovanega. Vendar je pridelek žit v Vipavski dolini zaradi izjemnih vremenskih razmer - najprej suše, nato pa zelo deževnega maja - slab," je za STA povedala vodja enote Ajdovščina Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica Marta Koruza.

S polj po Vipavski dolini so pobrali med štiri in 4,5 tone zrnja pšenice na hektar. Nad pričakovanji pa je bil pridelek ječmena, ki je dosegel 5,5 tone po hektaru.

"Žal pa kakovost ni taka, kot bi jo pričakovali in želeli. Vsa žita so predvsem za samooskrbo kmetij, pridelovalci so v večini večji živinorejci, ki se s tržno pridelavi žit ne ukvarjajo več. Težava pa je tudi v tem, ker je odkup žit v naši dolini neorganiziran in ga praktično ni več," je še povedala Koruza.

Zelo redki pridelovalci so sicer oddali tudi nekaj pšenice v predelavo, podatkov o tem pa na zavodu nimajo. Iz zgornjega dela Vipavske doline so v Mlinotest pripeljali pšenico trije ali štirje nekoliko večji pridelovalci in peščica manjših, iz spodnjega dela pa se v Mlinotestu ni oglasil nihče.

V javnosti je sicer slišati, da se pridelana pšenica in ostala žita iz spodnjega dela Vipavske doline prodaja v Italijo, vendar o tem v zavodu Nova Gorica ne vedo nič: "Tako je resnično zaskrbljujoče stanje na pridelavi žit, saj lastne pšenice za hrano, za kruh nimamo."

Med razlogi, zaradi katerih se zmanjšuje pridelava žit v Vipavski dolini, je Marta Koruza omenila predvsem nizko odkupno ceno in večjo samooskrbo s prehrano za živali.


Najbolj brano