V teh dneh bodo ljudem delili zaščitne maske

Civilna zaščita Tolmin je dobila pošiljko zaščitnih mask, ki jih bo danes začela predajati trgovinam, bankam, poštam, lekarnam in drugim poslovalnicam za potrebe strank. Zaščitne maske bodo v teh dneh delili tudi po gospodinjstvih v novogoriški, ajdovski, vipavski občini in še nekaterih občinah.

V Ajdovščini v teh dneh pripravljajo maske, ki jih bodo poslali 
gospodinjstvom v svoji in vipavski občini.
V Ajdovščini v teh dneh pripravljajo maske, ki jih bodo poslali gospodinjstvom v svoji in vipavski občini.  

GORIŠKA > “Ker se je pokazalo, da so se ljudje po gospodinjstvih povečini dobro organizirali in hodi po nakupih le en član družine, smo ocenili, da je najbolj smiselno, če so maske na voljo v prodajalnah,” je povedal poveljnik tolminskega občinskega štaba CZ Jože Dakskobler. Opozarja, naj ljudje mask ne zavržejo, saj bo ukrep nujne zaščite veljal še vsaj nekaj tednov.

Če bodo še kršitve, bodo izrekali globe

Po občinah zaznavajo več kršitev pri vstopanju v trgovine. Zlasti starejši še vedno ne upoštevajo navodil vstopanja zgolj med 8. in 10. uro, ugotavljajo denimo v Tolminu in Novi Gorici. “Prejeli smo kar nekaj klicev in prijav, zaradi česar so morale naše patrulje na teren. Zato resno opozarjamo, da kazen znaša 333 evrov, kar ni malo. Če se bodo kršitve nadaljevale, bomo začeli izrekati globe,” opozarja komandir tolminske policije Boris Zorko. Direktor ZD Tolmin Gaudencio Lucas Triep pa pojasnjuje dva dodatna primera okuženosti s koronavirusom, kar pomeni, da so v občini Tolmin dokazano okuženi štirje. “Gre za dva člana družine ene od dveh prvotno okuženih oseb, ki pa so bili ves ta čas v samoizolaciji in pri katerih je bil izbruh bolezni pričakovan. To pomeni, da ne gre za širjenje bolezni po občini Tolmin, ampak za pojav v že okuženem družinskem krogu, ki je bil od odkritja prve okužene osebe ves čas v strogi izolaciji.” Od zunaj vnesenih novih okužb niso zaznali od 17. marca, torej že dva tedna.

Dostavljali jih bodo gospodinjstvom

Medtem ko bodo Tolminci maske delili pred trgovinami, v Bovcu pa so jih že, jih bodo drugod dostavljali gospodinjstvom. V občini Miren - Kostanjevica so jih že začeli, v mestni občini Nova Gorica, kjer so aktivirali šivilje, bodo to začeli v teh dneh, in sicer po dve maski za večkratno uporabo na gospodinjstvo. Prostovoljci jih bodo po domovih z navodili za uporabo razdelili nekaj več kot 25.0000.

V Ajdovščini in Vipavi v teh dneh manjše količine mask že nosijo po podjetjih, skupno pa nameravajo izdelati 100.000 mask, ki jih bodo njihova gospodinjstva prejela prihodnji četrtek po pošti.


Najbolj brano