V Novi Gorici bo knjižna kavarna

Prostore nekdanje knjižnega diskonta in atikvariata v Delpinovi ulici bodo preuredili v novo knjigarno, v kateri bo še kavarna, prostor za sodelo (coworking), tam bodo organizirali knjižne predstavitve in sorodne dogodke. Občina bo v zameno za te prostore turističnemu društvu dala svoje na Ulici Gradnikove brigade.

Nekdanji knjižni diskont in antikvariat so že izpraznili, preuredili  
ga bodo v knjigarno-kavarno s prostorom za sodelo.  Foto: Mitja Marussig
Nekdanji knjižni diskont in antikvariat so že izpraznili, preuredili ga bodo v knjigarno-kavarno s prostorom za sodelo.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > O tem, da bi v Delpinovi ulici uredili knjigarno-kavarno sodobnega tipa, ki so jo delovno nekoliko ponesrečeno poimenovali knjigotrško središče, se občina, ZRC SAZU in Društvo humanistov Goriške (DHG) pogovarjajo že nekaj časa. Da Nova Gorica, ki ima le eno, dokaj utesnjeno knjigarno, potrebuje sodobno knjigarno, se strinjajo mnogi, na to so denimo večkrat opozorili tudi v DHG, ki pripravlja festival Mesto knjige.

Čakajo menjavo prostorov

Priložnost se je pokazala v prostorih knjižnega diskonta in antikvariata založbe Karantanija, ki so v lasti Turističnega društva (TD) Nova Gorica. Občina se je s slednjim v zadnjih mesecih dogovarjala, da bi v zameno za te prostore društvu dala prostore v Ulici Gradnikove brigade. Pogajanja niso tekla gladko niti niso bila lahka, a so se slednjič načeloma le dogovorili. “Cenitve so pokazale, da so prostori bolj ali manj enakovredni. Oktobra smo se sestali s celotnim upravnim odborom društva, ki je nato izglasoval, da se gre v menjavo,” pojasnjuje župan Klemen Miklavič. “Postopek je stekel, menjalna pogodba je pripravljena, mi se bomo dogovora držali, če se ga bodo tudi oni, bo kmalu prišlo do zamenjave,” dodaja.

Klemen Miklavič

župan

“Gre za novo vsebino, ki bo več kot samo lokal ali knjigarna, bo nekakšen forum za srečevanje.”

Predsednik TD Nova Gorica Slavko Šuligoj je potrdil, da je menjavo potrdil upravni odbor, morajo pa se še uskladiti glede določenih pogojev v pogodbi in sporazumu. “Razlog za zamenjavo je, da želi turistično društvo nekaj dati mestu, tudi v luči kandidature Nove Gorice za naziv Evropske prestolnice kulture. Že dve leti se pogovarjamo o vzpostavitvi tega centra,” pravi.

Ministrstvo obljubilo denar za obnovo

Mestna občina se sočasno pogovarja z ministrstvom za izobraževanje, ki je obljubilo, da bo prispevalo denar za vzpostavitev prostorov, in ZRC SAZU, ki bo z njimi upravljal. Zdaj še iščejo pravi način, da bo lahko ministrstvo vlagalo v lastnino občine. Obljubo, da denar za obnovo bo, imajo, zagotavlja Miklavič: “Če ne bi ministrstvo potrdilo, da gre v projekt, ne bi šli v pogajanja s turističnim društvom.” Konec januarja, ko bo v Novi Gorici na obisku minister Jernej Pikalo, bodo o tem podpisali pismo o nameri.

In kako bo videti nova “intelektualna dnevna soba mesta”, kot so jo poimenovali nekateri? Po idejnem načrtu bodo v prostoru, kjer je bil do pred nekaj dnevi knjižni diskont in antikvariat založbe Karantanija, in v sosednjem prostoru, kjer je bila nekoč prodajalna sadja in zelenjave, uredili knjigarno in čitalnico, manjšo kavarno, tam bo tudi prostor za sodelo (coworking), kjer se bodo izmenjevali in srečevali ljudje, ki delajo na projektih, in prostor, kjer bodo predstavljali knjige in publikacije oziroma imeli literarne dogodke. Urejen bo tudi zunanji vrt.

Nova vsebina, ki manjka v mestu

Kot poudarja Miklavič, je ta prostor pomemben iz več vidikov: “Gre za novo vsebino, ki bo več kot samo lokal ali knjigarna, bo nekakšen forum za srečevanje. Utrdil bo vlogo Nove Gorice kot središča slovensko govorečih ljudi širšega območja, kar poudarjajo tudi v ZRC SAZU, hkrati pa je to tudi korak k revitalizaciji Delpinove ulice.” Direktor ZRC SAZU Oto Luthar potrjuje: “V prostorih sta že bila knjigarna in antikvariat, ta program bi bilo škoda opustiti. V Novi Gorici je dovolj bralcev za nove knjige in strokovno literaturo. Tak prostor v mestu manjka, tam bo tudi sedež Društva humanistov Goriške. Naš namen je vzpostaviti prostor, kjer gost kupi ali prelista knjigo, publikacijo, popije kavo, se pogovarja in se udeleži katerega od dogodkov. Mislim, da publika za to v Novi Gorici je.”


Najbolj brano