V enoti Petrovo Brdo ukinili rdečo cono

V enoti doma upokojencev Petrovo Brdo, kjer je bil prvi večji izbruh novega koronavirusa v goriški statistični regiji in kjer so bili okuženi praktično vsi stanovalci, ukinjajo rdečo cono. Delo bo potekalo znova v običajnih tirnicah, sporoča civilna zaščita za severno Primorsko.

SEVERNA PRIMORSKA > Na severnem Primorskem je bilo včeraj po podatkih NIJZ potrjenih 57 novih okužb. Skupno število aktivno okuženih je 763. V bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru je trenutno 52 bolnikov s covid-19, od tega 7 na intenzivni enoti, štirje pa potrebujejo pomoč respiratorja. V negovalnem oddelku v PB Idrija je v oskrbi enajst ljudi.

V središču pozornosti dogajanja na severnem Primorskem so še naprej domovi starejših, od koder pa prihajajo spodbudnejše novice. V centralni enoti Doma upokojencev Podbrdo so potizivni le štirje stanovalci (v tem tednu so namreč izvedli ponovno testiranje) in nihče od zaposlenih. Vse štiri stanovalce z okužbo so danes premestili v rdečo cono, ki je urejena v pritličju objekta.

V enoti Tolmin še naprej uspešno kljubujejo virusu. Sicer pa je večina okuženih v občini Tolmin trenutno v mestu in okoliških vaseh.

Povsem brez okužb tako pri stanovalcih kot zaposlenih so še naprej v Domu starejših občanov Ajdovščina, znova pa tudi v Zavodu Pristan Vipava, saj so se trije pozitivni zaposleni lahko že vrnili v delovni proces.

Tudi iz doma za starejše Bor Črni vrh prihajajo spodbudne novice. Ozdravelo je že 30 stanovalcev, ki so se srečali z okužbo, in 23 zaposlenih. Nekaj stanovalcev je še naprej na zdravljenju v bolnišnici, so zapisali na spletni strani doma.

So se pa v domače okolje lahko že vrnili vsi oskrbovanci, ki so bili v rdeči coni izven doma, in sicer v prostorih Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Medvedje Brdo. Stanovalci se sicer zadržujejo v sobah, druženj namreč še ni. Prav zato poizkušajo vsakemu organizirati dejavnosti, s katerimi si krajšajo čas in jih veselijo, ob tem pa lahko stanovalci oddajo tudi seznam stvari, ki jih želijo iz trgovine. V domu razmišljajo tudi o tem, kako stanovalcem omogočiti čim prej varne stike s svojci, so še zapisali na spletni strani doma.


Najbolj brano