Tudi na Goriškem in Ajdovskem so se zbudili v zasneženo jutro

Tudi ponekod na Primorskem so se danes zbudili v zasneženo jutro. Na Gori, kjer so sicer vajeni hude zime, so namerili štiri centimetre snega. Tam je snežna odejica dopoldne še vztrajala, medtem ko je jutranji sneg v nižje ležečih krajih že odpihnila burja.

Col Foto: Vesna Tratnik
Col Foto: Vesna Tratnik

SEVERNA PRIMORSKA > Na Gori so dopoldne namerili -2 stopinji Celzija, sneg je vrtinčila burja, ceste so bile prevozne.

O jutranjem sneženju poročajo tudi Ajdovci, ki pa jim je snežinke že odpihala burja. Na hitri cesti H4 zaradi burje veljajo omejitve prometa, na cesti Col-Črni Vrh-Godovič pa je potrebna zimska oprema, piše na prometno-informacijskem centru.

“Temna” burja še do jutri

O vetrovnem in zasneženem jutru materinskega dne pišejo tudi na spletni strani Občine Ajdovščina. “Kot da bi nas narava želela razvedriti v času karantene,” so zapisali in nadalje poročali: “Goro je kar dodobra zasnežilo, tako da so snežni plugi že v akciji. Plužijo pogodbeni izvajalci Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina. Burja pa bo po napovedih vremenoslovcev pihala še do jutri. Gre namreč za ciklonsko ali temno burjo, za katero je značilno, da z njo pridejo tudi padavine. Nastane zaradi kombinacije ciklona v severnem Jadranu in relativno visokih temperatur.”

Predmeja (foto: Božo Vidic)

Dobro za merilce burje

Ob vremenoslovskih napovedih sunkov do 120 kilometrov na uro v občini izpostavljajo pozitivno plat: “Merilci burje na testnih poljih za namene protivetrne zaščite na hitri cesti skozi Vipavsko dolino bodo vendarle zabeležili enega od petih najmočnejših sunkov burje, kolikor jih potrebujejo za svoje raziskave, da bodo testna polja vendarle nadomestile prave protivetrne zaščite.”

Col (Foto: Vesna Tratnik)

Na Goriškem snežink le za vzorec

Tudi Goričani so zjutraj lahko kratek čas opazovali snežinke. Ki jih je bilo zgolj za vzorec. Zaneslo jih ne namreč s Trnovske planote, kjer je brila ostra burja in so se temperature zjutraj spustile okrog minus petih stopinj Celzija. Nekaj malega snega so imeli na Trnovem, na Lokvah pa so bili vas, cesta, gozd in tudi sankališče in nesojeno smučišče dodobra pobeljeni.

Lokve (Foto: Mitja Marussig)

Nevšečnosti zaradi tega niti ni bilo zaznati, morda tudi zato, ker ni bilo opaziti žive duše. Razen kakšnega avtomobila domačina, ki se je odpravil v službo v dolino. Lokve, ki so v času zimske sezone na trenutke kazale skorajda pomladni obraz, so torej dobile sneg ravno v času, ko ga ne potrebujejo. Ne najmlajši, ki se tam sankajo ali učijo smučati, ne kmetje, ki pripravljajo njive in vrtove ... mm


Najbolj brano