Želita vedeti, kdo je kriv za sinovo smrt

Nesreči, ki sta se lani in letos zgodili na Soči pri Solkanu, sta zaznamovali družini dveh dečkov, ki sta se tam utopila. Skoraj leto in pol po nesreči desetletnega Jaše njegovi starši še iščejo odgovore o tem, kdo je kriv za njegovo smrt. Ljubljanskemu tožilstvu sta Ana in Andrej Kordeš ovadila Soške elektrarne in Mestno občino Nova Gorica.

Starša dečka, ki je lani poleti utonil v Soči, sta vložila kazensko 
ovadbo zoper Soške elektrarne Nova Gorica ter Občino Nova 
Gorica.  Foto: Leo Caharija
Starša dečka, ki je lani poleti utonil v Soči, sta vložila kazensko ovadbo zoper Soške elektrarne Nova Gorica ter Občino Nova Gorica.  Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Po vsem, kar sta prestala po sinovi smrti, sta pričakovala, da bodo odgovorni za smrt njunega sina odgovarjali. “In da bo pravosodje storilo vse, kar je mogoče storiti, da bo prišlo do odgovora, kaj se je tistega groznega dne zgodilo in kdo vse je kriv za Jaševo smrt. Razočarana in žalostna ugotavljava, da nas je v prvi vrsti na cedilu pustilo državno tožilstvo,” sta zapisala Ana in Andraž Kordeš v javnem pismu.

Tragična nesreča se je zgodila konec julija 2020, ko se je desetletni Jaša v Soči pri Solkanu kopal s svojim dedkom. Usoden je bil nenaden dvig gladine reke zaradi delovanja hidroelektrarne, ki je Jašo odnesel, tako da ga niso mogli več dohiteti.

Ovadili so le dečkovega dedka

Kaj se je dogajalo tistega usodnega dne konec lanskega julija, so preiskovali novogoriški kriminalisti in policisti, ki so državnemu tožilstvu zaradi povzročitve splošne nevarnosti ovadili dečkovega dedka. Tožilstvo je zahtevalo sodno preiskavo, a se novogoriško sodišče s tem ni strinjalo. Na takšno odločitev so se pritožili dečkovi starši.

Ana in Andraž Kordeš sta prepričana, da je šlo v tem primeru za napačno zakonsko podlago. Hkrati dodajata, da se ni preiskovalo morebitne splošne nevarnosti, povzročene s strani Soških elektrarn, koncesionarja na reki Soči, in Mestne občine Nova Gorica, ki bi morala poskrbeti za varstvo pred utopitvami vseh obiskovalcev reke Soče na njenem območju.

Na občini razumejo bolečino staršev
“Razumemo bolečino staršev ob njihovi tragični izgubi. Ob dogodku so bili pretreseni tudi vsi naši občani. Mestna občina Nova Gorica je kljub temu, da v Soči nima pristojnosti upravljanja, niti pravic poseganja, kar vključuje tudi nihanje vodostaja, naredila veliko že v prejšnji in letošnji sezoni,” se je na pismo staršev odzval novogoriški župan Klemen Miklavič. Občina je postavila indikacije gladine vode, s tem povezane opozorilne table, jeklenico, ki v kopalni sezoni opozarja na začetek posebno nevarnega območja, javnost je obvestila o nevarnostih divje reke in odsvetovala kopanje v njej. “Najbolj učinkovit ukrep pa so bili informatorji, ki so obiskovalce napotili do opozorilnih tabel in jih pri tem tudi opozarjali na nevarnosti,” je še dodal župan. Po sezoni so analizirali učinek ukrepov in dogovorili ukrepanje za prihodnje poletje. Pred novo kopalno sezono bodo šli v šole in vrtce, kjer bodo starše in otroke seznanili z lastnostmi in nevarnostmi divjih kopališč. Župan še poudarja, da v skladu s predpisi na območju Kajak centra v Solkanu ni mogoče vzpostaviti kopališča. “Lahko pa s pristojnimi konstruktivno sodelujemo pri vzpostavljanju višje stopnje varnosti,” je dodal. “Zaupamo v delo organov pregona, ki so očitno presodili, da pregon zoper Mestno občino Nova Gorica ni upravičen. Kazenske ovadbe s strani staršev utopljenega dečka na novogoriški mestni občini še nismo prejeli, o njej smo bili danes zgolj obveščeni preko medijev,” je še odgovoril Miklavič. Kako komentirajo očitke staršev, smo vprašali tudi odgovorne v Soških elektrarnah. Pojasnili so nam, da z vsebino pisma niso seznanjeni in ga zato ne morejo komentirati, prav tako niso seznanjeni s kazensko ovadbo.

Generalnemu tožilcu sta predlagala uvedbo nadzora

Da je bila zakonska podlaga napačna ter da gre iskati odgovore tudi drugje, ne le pri dedku, je potrdilo koprsko višje sodišče, nadaljujeta, tožilstvo pa ni hotelo ponovno prevzeti zadeve, zato sta avtomatično prevzela vlogo tožilca. Želela sta namreč priti do odgovorov o tem, kdo je kriv za sinovo smrt. Tožilstvo sta pozvala, naj ponovno prevzame preiskavo in da jo uvede tudi zoper Soške elektrarne in občino, vendar tega ni storilo. Preiskava gre zdaj v smeri povzročitve smrti iz malomarnosti.

Generalnemu državnemu tožilcu sta predlagala, naj uvede nadzor nad delom novogoriškega tožilstva. Vodja novogoriškega državnega tožilstva Damijana Bandelj nam je pojasnila, da je policija na podlagi obsežnega predkazenskega postopka, ki se je enotno vodil zoper več oseb, vložila kazensko ovadbo zoper eno osebo, in sicer zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Sicer pa po ugotovitvah tožilstva iz sklepa višjega sodišča ne izhaja, da bi bil odgovoren še kdo drug. Vrhovno tožilstvo je staršem že odgovorilo.

“Ker se je tožilstvo odločilo, da postopka zoper vpletene ne bo preiskovalo, morava starša utopljenega sina celotno breme prevzeti nase in sama zoper odgovorne podati kazensko ovadbo,” sta zapisala. Ovadbe sta minuli teden vložila na ljubljanskem tožilstvu. Da odgovorni v novogoriški občini in v Soških elektrarnah niso storili vsega, kar bi morali, je po njihovem jasno tudi po ukrepih, ki so jih izvedli šele po Jaševi utopitvi. Občina je pred tem postavila le dve tabli, “Ali ni to povzročanje splošne nevarnosti, ker se spreminja pretok v zelo kratkem času, tako da se kopalci ne morejo zavedati smrtne nevarnosti, ki jim preti?” se sprašujeta.

Prepričana sta, da bi morali smrtno nevarnost preprečiti z omejitvijo sprememb pretoka v času, ko so na reki kopalci. Sprašujeta se še, zakaj državi ni v interesu, da bi prišli do odgovorov, kako povečati varnost in kako spremeniti delovanje elektrarne, da do tovrstnih nesreč ne bi več prihajalo. “Občutek imava, da se ščiti kapital in ne človeških življenj. Ali sodstvo res deluje v imenu ljudstva?” Ana in Andraž Kordeš zaključujeta svoje pismo.


Najbolj brano