Slabe počitnice, katastrofalna zima

Na Cerkljanskem je, v nasprotju s prejšnjimi počitnicami, te dni brez težav mogoče dobiti prenočišče. Celo Hotel, tudi upravljalec smučarskega centra Cerkno, je zaseden “le” 90 odstotno.

Proge so zasnežene, a topla zelena zima ni magnet za smuko.  Foto: Davorin Koron
Proge so zasnežene, a topla zelena zima ni magnet za smuko.  Foto: Davorin Koron

CERKNO > Podobno je bilo med januarskimi počitnicami na Hrvaškem. Počitnice pa seveda veljajo za daleč najbolje obiskan čas smučišča.

Letos so po katastrofalnem decembru in januarju nanje stavili kot na rešilno bilko. “To bo rekordno slaba zima. Nekoliko podobno je bilo samo leto 2014, ko smo imeli žled. Za nas in za vsa večja smučišča, z izjemo Kanina, ki edini ima naravni sneg, je to katastrofalna zima. Da je problem še hujši, v vladi nimamo sogovornika za predstavitev in reševanje te katastrofe,” je zaskrbljena direktorica Hotela Cerkno in predsednica slovenskih žičničarjev Manuela Božič Badalič.

Na smučišču delujejo vse naprave, tehnično zasnežene so vse proge, smučarjev pa ni. “Ni dnevnih smučarjev. Samo ti pa obetajo kolikor toliko solidno poslovanje smučišča. Izpad v tej sezoni je ogromen. Samo v decembru je za vsa večja smučišča brez naravnega snega presegel tri milijone evrov. Ker je tehnično zasneževanje drago in smo že letos posegali v rezerve, je vprašanje, ali ga bomo za naslednje leto še zmogli,” je sklenila Badaličeva.

Da bi v prihodnjem tednu počitnic in napovedanih lepih, sončnih dnevih pritegnili več smučarjev, ni verjetno. Termometri na vrhu smučišča se povzpnejo tja do 15 stopinj Celzija. Čeprav je smuka, kljub temu ugodna, pretopla zelena zima ni magnet za smuko.


Najbolj brano