FOTO in VIDEO: Skoki z mosta v Kanalu

Danec Jimmy Anderssen je sinoči po Mostu na Soči dobil tudi 31. skoke z mosta v Kanalu, ki jih je pred okoli 2000 gledalci priredilo domače turistično društvo. Srebro je osvojil Mariborčan Aleš Karničnik.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

KANAL > Kanalskim turističnim delavcem so krepko pomagali še prostovoljci iz vrst gasilcev in krajevne skupnosti, materialno sta precej prispevali občina in družba Salonit Anhovo ter številni mali pokrovitelji.

Županja Tina Gerbec po dveh letih poletnega mrtvila zaradi covida ni skrivala veselje ob vrnitvi prireditve:

“V veliko veselje mi je, da se skoki z mosta spet vračajo. Po tej prireditvi je naš kraj širše prepoznaven. Velika zahvala gre turističnemu društvu, vsem prostovoljcem in še posebej gasilcem, ki obenem še prevažajo pitno vodo, izkazali pa so se tudi na požaru na Krasu.”

Gasilci so se na mostu - tako kot prvoligaška odbojkarska ekipa Salonita Anhovo - tudi predstavili, nato pa je prišlo na vrsto 31. skakalno tekmovanje z 32 tekmovalci iz osmih držav. Po ogrevanju z otroškimi skoki z 1,5 in 4,5 metrske deske in po skokih bolj ali manj odraslih s 17 metrskega mostu v 14 metrov globoko Sočo na noge in s figuro lastovka, je prišlo glavno dejanje.

Vsi figurativni skakalci (foto: Igor Mušič)

16 najboljših skakalcev se je z mosta v sicer nekoliko zoprnem vetru pognalo v prijetno toplo Sočo (23 stopinj Celzija) s figurativnimi skoki. Številne dvojne salte naprej in nazaj z vijaki so se kar vrstile. Dve seriji skokov z vmesnim premorom, ki so ga popestrili harmonikarji društva Hram pod vodstvom Andreja Plesničarja, so bili paša za oči.

Skakalna komisija (foto: Igor Mušič)

Na koncu je žirija pod vodstvom domačina Roka Knafelca in s člani Brankom Bogičevićem (Srbija), Darjom Zimicem, Anžetom Vinazzo, Borutom Jurco in nekdanjim skakalcem Jernejem Klinarjem izbrala najboljše.

Prireditev in razglasitev je vodil preizkušeni planiški mojster Bojan Makovec, priznanje so delili županja, predsednik uprave Salonita Anhovo Julijan Fortunat in predsednik TD Kanal Branko Dolenc.

V figurativnih skokih je slavil danski učitelj športne vzgoje in izkušen akrobatski skakalec Jimmy Anderssen pred prekaljenim Mariborčanom Alešem Karničnikom - srebrnim na EP veteranov v skoku z velikih višin - in Američanko Lauro Rose Dauffenbach - vodilno po prvi seriji, ki pa se ji je drugi skok nekoliko ponesrečil. Vsi najboljši so svoje skoke začeli z atraktivnimi stojami daleč nad vodno gladino.

Najboljši v figurativnih skokih (foto: Igor Mušič)

Jimmy Anderssen, zmagovalec skokov v Mostu na soči in v Kanalu. levo Julijan Fortunat, Aleš Križnič in županja Tina Gerbec, za njo desno tudi Branko Dolenc (foto: Igor Mušič)

Figurativni skok tekmovalke Laure Rose Dauffenbach. Jo najdete? (foto: Igor Mušič)

Najboljšo primorsko uvrstitev je z dvojnim saltom naprej s pol obrata in s sedmim mestom osvojil Matija Sivec iz Podmelca. Zdravstveni tehnik iz izolske bolnišnice je o svoji poti do kanalskih skokov povedal: “Skokov sem se učil sam, v družbi ki hodi vadit na Slap ob Idrijci, kjer se skače z 10 metrov visokega mosta. To počnemo od otroštva. Gimnastike nisem nikoli treniral.”

Nagrado za najboljšega domačina je za deseto mesto prejel kanalski študent Domen Gabrijelčič, ki je naredil dve salti naprej in pol vijaka. Le mesto za njim se je uvrstil najmlajši skakalec z mosta, 14-letni Ian Laharnar iz Vipave, ki je naredil salto nazaj skrčeno.

Najboljši domačin Domen Gabrijelčič in najmlajši tekmovalec Ian Laharnar (foto: Igor Mušič)

V disciplini lastovka so blesteli mojstri z Balkana. Zlato je osvojil Črnogorec Evald Krnić, srebro Srb Marko Pavlović in bron Elvir Kovačević iz Bosne in Hercegovine.

V skokih na noge sta na vrhu enako število točk osvojila Matej Pečnik in Martin Abram, tretji pa je bil Vedad Bašić iz Mostarja, ki je pokazal tudi atraktiven skok na glavo z zelo plitvim ugrezom v vodo.

V otroških kategorijah se je v starejši skupini z zmago izkazal Rok Pavšič - tudi zmagovalec na Mostu na Soči.

Prvi mož kanalskega turizma Branko Dolenc si je na koncu lahko oddahnil: “Moram poudariti, da se je v 31. izvedbi naše prireditve prvič zgodilo, da nam ni bilo treba vabiti skakalcev iz tujine. Ponujali so se kar sami. Vsaj še enkrat toliko bi jih bilo, če ne bi bila prav v nedeljo velika skakalna prireditev v Rimu. Videli smo morda najvišjo kakovost skokov doslej, služilo nam je vreme, organizacija pa je tekla gladko. Zapisani smo v evropski koledar skokov z velikih višin, kjer se nameravamo utrditi kot dober organizator mednarodnih tekem, o svetovnem pokalu pa zaenkrat še ne razmišljamo, ker bi to preveč stalo, postavljati pa bi morali še dodaten stolp. Želimo ohraniti avtentičnost skokov z mosta v enem od najlepših ambientov v Evropi. Tokratna prireditev je bila pika na i odlični sezoni, v kateri smo povsem napolnili naše prenočitvene zmogljivosti, ki jih je premalo. Kanal postaja turistično mestece ob vodi in v hribih - z urejenimi parki in potmi.”


Najbolj brano