Sandi Valentinčič: “Vodstvo šole se je ustrelilo v koleno”

Učitelj telovadbe Sandi Valentinčič, ki mu grozi odpoved, ker v šoli ni nosil maske in ni želel pokazati, ali izpolnjuje pogoj PCT, zdaj javno nasprotuje vladnim ukrepom. Ravnatelj se bo v kratkem odločil, ali bo učitelja odpustil, ta napoveduje, da se bo boril po pravni poti.

Sandi Valentinčič, učitelj, ki mu grozi odpoved, se zdaj javno 
angažira proti vladnim covid ukrepom.  Foto: Mitja Marussig
Sandi Valentinčič, učitelj, ki mu grozi odpoved, se zdaj javno angažira proti vladnim covid ukrepom.  Foto: Mitja Marussig

DOBROVO > Inšpekcijski nadzor na OŠ Dobrovo dobiva širši odmev. Kot smo pisali, je inšpekcija učitelja telesne vzgoje Sandija Valentinčiča konec septembra oglobila, ker pri pouku ni nosil maske, prejel pa je tudi opomin pred odpovedjo zaposlitve, ker ni nosil maske in ravnatelju ni želel pokazati, ali izpolnjuje pogoj PCT.

Grozi mu odpoved iz krivdnih razlogov

Kot je pojasnil ravnatelj Uroš Kobal, je inšpekcija naložila šoli, naj odpravi pomanjkljivost v tednu dni, sledilo je pisno opozorilo in nato prepoved opravljanja dela. “Želel bi si, da bi se pogovorili in drugače rešili zadevo, a žal ni šlo,” nam je povedal Kobal, ki poudarja, da je treba pravila spoštovati: “Razen enega jih ostalih 107 zaposlenih na šoli spoštuje. To sta ugotovila tudi šolski in zdravstveni inšpektorat.” Za več informacij nas je napotil na odvetnika Sebastjana Kerčmarja. Ta nam je potrdil, da je “uveden postopek redne odpovedi zaposlitve iz krivdnega razloga. Moja naloga je, da pravno, v skladu z veljavnimi predpisi in akti, preučim zadevo, odločitev pa je v rokah ravnatelja.” Dodatnih pojasnil ni želel dajati, ker postopek še traja. Gre pa h koncu, je potrdil.

Globe ni plačal

Je pa zato bil včeraj veliko bolj zgovoren Sandi Valentinčič, ki se je odločil, da bo po medijskih objavah njegovega primera šel v javnost in se “vključil v boj proti nesmiselnim, brezumnim ukrepom.” 400 evrov kazni, ki mu jo je naložila inšpekcija, ni plačal, saj je prepričan, da za ukrep ni zakonske podlage. “To je nenazadnje potrdilo vrhovno sodišče,” poudarja. “Testiral sem se. A moji osebni zdravstveni podatki so strogo varovani podatki. Da bi ravnatelju izkazoval te podatke, ne pride v poštev,” razlaga, zakaj ni dokazoval izpolnjevanja pogoja PCT. “Že od začetka se ne strinjam z nošenjem mask, ker je to škodljivo, za otroke še bolj kot za odrasle. Ker so testi, s katerimi nas testirajo, popolnoma nekoristni, prisiljujejo nas v cepljenje s cepivi, ki niso še dokazana in imajo za svojo uporabo še velik vprašaj,” še poudarja in dodaja, da je po tem, ko je njegova zgodba prišla v javnost, “dobil veliko podporo ljudi, učencev, staršev”.

“Smo za svobodo, ne za nasilne proteste”

“Mislim, da se je vodstvo šole ustrelilo v koleno. Ravnatelj je prekoračil pooblastila. Gre za kršenje zakonodaje in stroge posege v temeljne človekove pravice,” je prepričan, pravno pot pa bo nadaljeval s pomočjo odvetnikov. Včeraj so v podporo za njim stali člani družbene skupine Svoboda življenja, ki se ji je Valentinčič pridružil. “Združujemo se, nismo za nasilne proteste, delovali bomo za svobodo, ki si jo zaslužimo,” je dejal in poudaril: “Šole so postale taborišča, znanje ni več pomembno, pomembno je, da otrok nosi masko, se testira, še bolje, če se cepi. Zlasti najmlajši bodo utrpeli nepopravljive posledice.”


Najbolj brano