S peticijo bi radi preprečili dirko ob Kornu

V novogoriški mestni upravi so pred dnevi prejeli peticijo proti ponovitvi ciklokrosa na zelenicah in poteh ob Kornu. Podpisniki so proti, ker so kolesarji lani te površine razrili. Ali tekma tam bo, se bo uprava občine še dogovorila z organizatorji. A župan Klemen Miklavič poudarja: “Ne more vsaka soseska s svojimi zahtevami zavirati razvoja.”

Lani po tekmi so  bile sprehajalne poti ob Kornu razrite, kar je 
ujezilo ljudi. Organizator jih je sicer nekaj dni kasneje saniral.  Foto: Ambrož Sardoč
Lani po tekmi so bile sprehajalne poti ob Kornu razrite, kar je ujezilo ljudi. Organizator jih je sicer nekaj dni kasneje saniral.  Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Od dežja razmočene sprehajalne poti vzdolž Korna so lani pred božičem razrili udeleženci dirke v ciklokrosu. Za nameček je nevšečnost nastala tik pred božičnimi prazniki, med katerimi se zato ni bilo možno sprehajati po teh poteh, četudi je bilo vreme skoraj idealno.

Nekatere stanovalce bližnjih blokov pa ni vznemirilo le, da je bilo treba na sprehod drugam namesto po priljubljenih površinah. Nenazadnje je organizator v nekaj dneh zadeve popravil, ko je naročil na poti nasuti gramoz. Ni pa odpravil in niti ne bi mogel odpraviti brazd na zelenicah, ki so ostale vidne dlje časa. Ljudi je tudi to motilo, za nameček naj bi kasneje tja posamezniki prihajali dirkat s kolesi in celo z motocikli.

Klemen Miklavič

župan Nove Gorice

“Vsaka soseska se vendar mora zavedati, da ne more s svojimi zahtevami spreminjati razvoja ali ga celo zavirati.”

Nočejo “prekopavanja”

Ker pa naj bi se dogodek letos ponovil, so se nekateri meščani organizirali. Mestni upravi oziroma županu Klemnu Miklaviču in drugim so s peticijo, pod katero se jih je podpisalo približno sto, izrazili nasprotovanje ponovitvi ciklokrosa. “Zdi se nam nedopustno, da se dovoljuje prireditve, ki agresivno posegajo v okolje in zmanjšujejo kakovost življenja tukajšnjih prebivalcev,” so zapisali v spremni dopis. Pobudniki peticije se niso želeli izpostavljati, med podpisniki pa so tako stanovalci blokov blizu Korna, kakor tudi drugi meščani, ki se sprehajajo ali se kako drugače rekreirajo na poteh in tratah ob potoku. In kot zdaj kaže, se utegne zgoditi, da letos ciklokrosa tam ne bo. Te možnosti namreč župan ne izključuje, predvidoma danes se bo podžupan Simon Rosič sestal z organizatorji prireditve, da bi preveril, ali bi jo lahko prestavili kam drugam.

Ne more vsaka soseska narekovati dogajanja

Vendar Miklavič v isti sapi izraža pomisleke: “Presenečeni smo, da se ravno tej občani upirajo ciklokrosu, ki je resda razril travnike, vendar je organizator poskrbel za sanacijo.” Po njegovih besedah je namreč uprava občine nedavno ustregla tem ljudem z veliko spremembo občinskih načrtov, po kateri bo namesto kolesarske steze ob Kornu le pešpot. “Vsaka soseska se vendar mora zavedati, da ne more s svojimi zahtevami spreminjati razvoja ali ga celo zavirati,” dodaja Miklavič.

Če strnemo, Miklavič poudarja, da se uprava v Novi Gorici trudi mesto narediti privlačno, športne prireditve pa so del ponudbe, saj so zanimive za ljudi. “Dogajanje v mestu je tudi del razvoja. Ker če je mesto zanimivo in se v njem dogaja, se o tem govori, s tem pridemo na nek zemljevid in smo s tem bolj zanimivi tudi za investicije in priseljevanje,” je svoje videnje strnil župan. In od občanov pričakuje, naj razmislijo, preden se podpišejo pod katero od peticij.

Kot rečeno, ni nujno, da bo ciklokros znova na južnem robu Nove Gorice, če pa bo, bo občina po zagotovilih župana zahtevala takšno izvedbo, da bo nato možno čim prej sanirati vse uporabljene površine.


Najbolj brano