Rektorji slovenskih univerz bi imeli novo ministrstvo

Rektorji treh slovenskih univerz, ki so se danes zbrali na rektorski konferenci v Vipavi, so sprejeli pobudo, da se v prihodnji vladi ustanovi ministrstvo za razvoj, ki bi pokrivalo področja znanosti, inovacij, visokega šolstva, tehnologij in informacijskih tehnologij. Pobudo bodo poslali vsem političnim strankam.

Rektor Univerze v Novi Gorici (UNG) Danilo Zavrtanik Foto: Leo Caharija
Rektor Univerze v Novi Gorici (UNG) Danilo Zavrtanik Foto: Leo Caharija

VIPAVA > "Želimo si, da bi dobili novo ministrstvo, ki bo usmerjeno v razvoj, v prihodnost, k novemu znanju in novim tehnologijam, ker po dosedanjih izkušnjah vemo, da dosedanja umestitev v ministrstvo za šolstvo ni primerna in ne daje pravih rezultatov. To se je pravzaprav pokazalo tudi pri zakonu o raziskovalni dejavnosti," je po koncu seje povedal rektor Univerze v Novi Gorici (UNG) Danilo Zavrtanik.

Sicer pa so rektorji ljubljanske, primorske in novogoriške univerze sprejeli izhodišča za pripravo nove zakonodaje o univerzi. "To je stara zgodba, ki se že dolgo vleče, v bistvu pa to pomeni začetek priprave nove zakonodaje," je opozoril Zavrtanik.

Izhodišča poudarjajo predvsem avtonomijo univerze, izbiro pri notranji ureditvi, pri izbiri študijskih programov in drugo. Po Zavrtanikovih besedah bi radi pripravili sodoben zakon, ki bo omogočal univerzam bolj avtonomen razvoj in bo veljal več časa, da ga ne bo potrebno popravljati vsakih nekaj let.

Rektorji so se pogovarjali tudi o tem, da bi v rektorsko konferenco sprejeli nove članice. Vendar niso sprejeli nobenih sklepov, saj so menili, da je potrebujejo nekaj več poglobljene razprave, tako da so odločanje o tej temi prestavili na naslednjo sejo rektorske konference.

Rektorji so na današnji seji sprejeli tudi nov poslovnik, saj je bil dosedanji že nekoliko zastarel in potreben "osvežitve".

"Potrebno je bilo postaviti nove temelje za delovanje rektorske konference. Ob tem je pomembno poudariti predvsem to, da rektorska konferenca ohranja odločanje s konsenzom in ne s preglasovanjem," je še dodal predsedujoči rektorski konferenci Zavrtanik.


Najbolj brano