Nov korak k ohranjanju dediščine mizarjev

Rezbarsko, intarzijsko in restavratorsko društvo Solkan si prizadeva mizarski muzej v Solkanu v sodelovanju z Goriškim muzejem nadgraditi s stalno zbirko Hiša solkanskega mizarja. Za uvod bodo tam odprli razstavo Veščine in skrivnosti mizarskih mojstrov.

Prikaz  solkanske mizarske delavnice bi radi nadgradili s stalno 
zbirko v prvem nadstropju. Foto: Mitja Marussig
Prikaz solkanske mizarske delavnice bi radi nadgradili s stalno zbirko v prvem nadstropju. Foto: Mitja Marussig

SOLKAN > Člani rezbarskega, intarzijskega in restavratorskega društva Solkan (RIRDS), ki je bilo ustanovljeno leta 2002, so posebno v zadnjem desetletju zelo dejavni. Leta 2008 so dali pobudo, da se v Mizarski ulici postavi spomenik solkanskim mizarjem, leta 2014 so pri pokopališču odprli muzej, v katerem prikazujejo mizarsko delavnico po starem, leta 2017 so postavili obeležja na vse hiše, kjer so nekoč v Solkanu bile mizarske delavnice, lani pa so izdali še zbornik Živel je tod mizarjev rod. Ves čas je glavno vodilo ohranjanje in prenašanje bogate dediščine solkanskih mizarjev, ki so po svojem izjemnem obrtniškem znanju sloveli daleč čez meje Goriške, celo do Egipta.

Društvo gre zdaj še korak naprej: nad prostori, kjer je mizarska delavnica, namerava v sodelovanju z Goriškim muzejem postaviti stalno zbirko. “Koncept je že pripravljen. Prikazati želimo stanovanje z opremo, ki so jo izdelovali solkanski mizarji, spalnico in kuhinjo, ob tem pa še avdio in video prikaz življenja in dela mizarjev, v posebni sobi pa še njihove posebne izdelke. Eksponate zbiramo že nekaj let, ljudje jih odstopajo, zelo sodelujemo z Goriškim muzejem,” pravi predsednik RIRDS Jožko Markič, ki poudarja, da takšna zbirka ni pomembna le za Solkance ali Novogorčane, pač pa bistveno širše. Že zdaj prihaja precej gostov tudi iz celotne Furlanije - Julijske krajine, veliko je šolarjev, skupin. Muzej je odprt ob sobotah in nedeljah med 10. in 12. uro, vstop je prost.

Za ureditev stalne zbirke pa je seveda potreben denar. Nenazadnje je treba urediti pregradne stene, razsvetljavo, panoje, avdio-video tehniko. “Stalno zbirko bi radi odprli prihodnje leto, seveda pa je to odvisno od občine in krajevne skupnosti,” pravi Markič, ki upa, da bodo odgovorni imeli za njihove načrte posluh.

Kot uvod oziroma spodbudo k nadaljnjim prizadevanjem za ohranjanje izginjajoče kulturne dediščine pa v sodelovanju z Goriškim muzejem jutri ob 18. uri odpirajo razstavo Veščine in skrivnosti mizarskih mojstrov, avtorjev mag. Boštjana Roškarja in Tatjane Štefanič iz Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož. Goriški muzej jo dopolnjuje z nekaterimi svojimi predmeti. “Za to razstavo smo se odločili, ker je izredno zanimiva in didaktična, iz nje je razvidno, kako so mojstri včasih delali pohištvo,” pravi Rok Bavčar iz Goriškega muzeja. Premierno bodo denimo predstavili tudi ženitovalno skrinjo iz konca 17. stoletja.


Najbolj brano