Nekateri so na vodovod čakali 40 let

Voda iz javnega vodovoda je ena od osnovnih dobrin. A žal je še danes nimajo vsi. Z izgradnjo novega vodovoda, ki deloma poteka po novogoriški mestni občini, deloma pa po občini Renče-Vogrsko, so jo dobili tudi v zaselku Kurnik na Vogrskem in v delu Šempasa, kjer so nekateri nanjo čakali več kot 4o let. Zdaj so presrečni.

V delu Šempasa, kjer so vodovod čakali desetletja, je voda   končno 
pritekla iz pipe.  Foto: Alenka Ožbot
V delu Šempasa, kjer so vodovod čakali desetletja, je voda končno pritekla iz pipe.  Foto: Alenka Ožbot

ŠEMPAS, VISOKO > “Voda iz vodovoda mi pomeni vse na svetu. Če si hočeš predstavljati, kaj pomeni, če je nimaš, moraš to doživeti. Hudo je, če ne moreš postaviti kozarca pod pipo in z vodo razredčiti domačega bezgovega soka ... “ čustveno pove Grozdana Figelj iz Šempasa, ki je na vodovod čakala dve desetletji. Več kot navdušen je tudi njen sokrajan Martin Cernatič, saj ima zdaj vodo tudi njegov gospodarski objekt. Ukvarja se z živinorejo in doslej so živali napajali z vodo iz cistern. “Zelo smo hvaležni obema občinama, da sta izpeljali ta projekt, saj je neoporečna voda zelo pomembna, “poudarja.

“Čezmejni” vodovod

Podjetje Vodovodi in kanalizacija (Vik) je zgradilo javni vodovod, ki poteka deloma na območju Občine Renče-Vogrsko in deloma novogoriške mestne občine, v skupni dolžini 1900 metrov. V občini Renče-Vogrsko sta se nanj priključila dva uporabnika, v zaselku Kurnik na Vogrskem. V dogovoru z novogoriško mestno občino so z gradnjo vodovoda od omenjenega zaselka nadaljevali čez občinsko mejo, proti hiši Šempas 160. V novogoriški občini se je nanj priključilo sedem novih uporabnikov.

Miran Lovrič, direktor ViK

“Ko se računa tekoči meter vodovoda na prebivalca, bi lahko velikokrat rekli, da se investicija ne izplača. Ni res, vsaka investicija se izplača, ker v tem času biti brez vode deluje nazadnjaško.”

“Zelo smo zadovoljni, da so v tem delu Šempasa uredili vodovod. Ljudje so dolgo čakali, pomagali so si z deževnico, vodo so jim vozili gasilci ... Nekateri so čakali tudi 40 let. Je pa brez vode iz vodovoda še šest, sedem hiš nad Šempasom in se tudi trudimo, da bi jo dobili,” pravi predsednica KS Šempas Barbara Kante. Novogoriška podžupanja Damjana Pavlica, ki je bdela nad projektom, napoveduje, da bodo pomagali tudi tem ljudem. “Nekateri imajo zajetja, ki so zaradi mišje ali zajčje mrzlice zelo nevarna in že načrtujemo, da bomo napeljali čisto pitno vodo še do domačije Potočevo in bližnjih hiš,” pravi.

S splača graditi nov vodovod za nekaj hiš?

“Ko se računa tekoči meter vodovoda na prebivalca, bi lahko velikokrat rekli, da se investicija ne izplača. Ni res, vsaka investicija se izplača, ker v tem času biti brez vode deluje nazadnjaško,“ je prepričan direktor ViK Miran Lovrič. Ocenjuje, da je na območju, ki ga pokrivajo, še več kot 100 hiš brez vode iz vodovoda. “Naloga občine je, da vsem ljudem priskrbi pitno vodo in s to investicijo smo pokrili še nekaj hiš. Pomembno je tudi to, da smo naložbo izvedli skupaj s sosednjo občino. Pri vodovodnem omrežju namreč občinske meje ne smejo biti ovire. Še nekaj takih izzivov pa nas čaka, zlasti v nižinskem delu občine,” razlaga novogoriški župan Klemen Miklavič.

V občini Renče-Vogrsko po besedah župana Tarika Žigona nimajo več sivih lis. Lani so kilometer vodovoda napeljali še iz Bukovice proti Sv. Otu, na katerega se je priključilo 12 uporabnikov. “Imamo pa težave s starejšim vodovodom, ki ga je treba tekoče obnavljati,” pristavlja.

Občino Renče-Vogrsko čaka obsežen projekt

V tej občini imajo sicer pred sabo obsežen projekt, vreden 3,5 milijona evrov (1,6 milijona naj bi bilo kohezijskega denarja), s katerim bodo urejali kanalizacijo in vodovod po raznih odsekih. Z deli naj bi začeli že letos, a se je, kot pravi župan, zavleklo pri pridobivanju soglasij. Pred objavo razpisa za izvajalca del so namreč še na ministrstvu za okolje želeli pregledati vse papirje in občina je morala nekaj popravljati. Žigon računa, da bodo obsežni projekt zagnali v začetku prihodnjega leta. Do konca leta 2023 naj bi vodovod in kanalizacijo uredili na odseku Renče-Bukovica, na trgu v Renčah, na Veliki poti (proti Krasu), na kraku proti Goriškim opekarnam ter od renškega trga mimo šole do Arčonov.


Najbolj brano