Med šmarenskimi griči

V Šmarjah na Vipavskem ta konec tedna pripravljajo jubilejno, že deseto prireditev Med šmarenskimi griči, ki bo letos sestavljena iz dveh dogodkov: petkovega vinskega večera z odprtimi vinskimi hrami in nedeljskega vodenega krožnega pohoda čez Školj in Tibot, ki so ga premestili na 2. junij zaradi slabe vremenske napovedi.

Zaradi neobetavne vremenske napovedi so organizatorji pohod 
premestili na 2. junij.
Zaradi neobetavne vremenske napovedi so organizatorji pohod premestili na 2. junij.  

Posebnost približno devet kilometrov dolgega pohoda, ki se bo začel v nedeljo, 2. junija ob 8. uri zjutraj pri informativni točki v Šmarjah, je osliček Sivko, ki pohodnike ne le popelje na pot med vinogradi in sadovnjaki, ampak s seboj zanje nosi tudi pijačo. Trasa pohoda je zelo razgibana, slikovita in z lepimi razgledi na Vipavsko dolino. Pot bo pohodnike najprej vodila v dolino potoka Raklč, od koder se bodo povzpeli prek Brda na najvišjo točko pohoda Školj (428 m) z razgledom na Kras in Tržaški zaliv. Nato sledi sprehod skozi Vrtovče in Lisjake ter vzpon na Tibot (393 m), kjer bo na mestu, kjer je nekoč stala cerkvica sv. Teobalda, tudi maša. Sledi spust v zaselek Potok ter skozi Jakuline, rojstni kraj Matije Vertovca, in Hrastje ter vrnitev v Šmarje. Predviden povratek je ob 12.30.

Startnina (vključeni so pijača in prigrizki) znaša tri evre, za otroke do desetih let je udeležba brezplačna. Tudi po pohodu bo poskrbljeno za jedačo in pijačo, v popoldanskih urah pa sledi zabavni program s kmečkimi igrami ter predstavitev dela domačega gasilskega društva PGD Šmarje.

Že jutri zvečer bodo na svoj račun prišli ljubitelji dobre vipavske kapljice. Ob 19. uri bodo svoja vrata na stežaj odprli šmarenski hrami: Poljšakova Brajda, Šmarje 28a, tel: 041/275-267, Franko Kante, Šmarje 44a, tel: 041/363-030 in Valter Furlan, Zavino 22, tel: 041/664-192. Zaželene so predhodne prijave za skupine. “Če nas še niste obiskali, potem imate letos priložnost, da spoznate kraje, kjer se je rodil prvi slovenski strokovni pisec s področja vinogradništva in vinarstva Matija Vertovec,” na obisk vabi Darko Poljšak, predsednik TD Vinoreja Šmarje, ki se skupaj s TD Vrtovče podpisuje pod prireditev.


Najbolj brano