Kombi ju je skoraj pokopal v Soči

Kombi je s solkanskega mostu zgrmel v Sočo, potapljači, reševalci, gasilci in ostale intervencijske skupine novogoriške civilne zaščite, vključno z reševalnimi psi, so po slabih dveh urah uspeli rešiti potnika in vozilo povleči na breg. K sreči je šlo le za vajo. Pokazala je, da so goriške službe civilne zaščite dobro pripravljene.

Kombi, ki je zgrmel z mosta v Sočo, so uspešno potegnili iz reke, 
še prej so rešili ponesrečenca. Foto: Leo Caharija
Kombi, ki je zgrmel z mosta v Sočo, so uspešno potegnili iz reke, še prej so rešili ponesrečenca. Foto: Leo Caharija

SOLKAN > Redko se zgodi prometna nesreča, v kateri bi vozilo prebilo varovalne ograje in pristalo v reki. Ne glede na to morajo biti intervencijske enote nanje v trenutku pripravljene. In vsake toliko preveriti, ali bi v resnični situaciji reševanje steklo gladko in učinkovito.

Prav temu je bila namenjena današnja vaja v Solkanu. Simulirali so prometno nesrečo, v kateri je kombi s potniki z mostu zgrmel v Sočo. Čeprav so skušali narediti vse tako, da bo čim bolj podobno realni situaciji, seveda niso kombija z mostu porinili v reko, pač pa so ga že v petek potopili vanjo in jih je že čakal na dnu.

Andrej Šekli

Društvo za podvodne dejavnosti Soča

“Predhodno dogovorjenih zadev je bilo zelo malo, da bi bila vaja čim bolj realna. Če bi se že vnaprej vse dogovorili, kje bo kdo in kaj bo počel, potem ne bi imeli vaje, ampak bi snemali film.”

Ponesrečene je iskalo skupno 75 reševalcev iz različnih intervencijskih enot. (Foto: Leo Caharija)

Po obvestilu o nesreči so na kraj dogodka prihiteli reševalci, gasilci, potapljači in ostali pripadniki civilne zaščite, vključno z reševalnimi psi. Najprej so šli s čolni na reko, s sonarji za risanje dna pa so skušali ugotoviti, kakšno je stanje na dnu Soče. “Določili smo možne lokacije, kjer bi se lahko nahajali kombi in ponesrečenci,” je pojasnil Andrej Šekli, predsednik Društva za podvodne dejavnosti Soča in vodja vaje.

75

reševalcev iz različnih služb, društev in enot je sodelovalo na sobotni vaji na Soči

Potapljači so prečesali vsako ped Soče okrog nesreče, da ne bi zgrešili kakšnega ponesrečenca. (Foto: Leo Caharija)

Uspelo jim je najti dva ponesrečenca in ju potegniti iz mrzle reke. Nato so z baloni na plano dvignili tudi v reko potopljen avtobus in ga pripeljali k bregu, kjer so ga potegnili iz vode. Na voljo so imeli tudi robota. “Tok reke je kar v redu, bolj je problem, če bo vidljivost dovolj dobra,” je še pred vajo povedal Šekli. A na koncu ga niso uporabili, je povedal, “ker nas je časovno začelo stiskati.”

Za dvig kombija z dna Soče so bili ključni baloni. (Foto: Leo Caharija)

Ko so rešili ponesrečence, je preventivno 12 potapljačev “v strelcih” znova pregledalo reko na tistem območju, da ne bi spregledali kakšnega ponesrečenca, ki bi ga tok Soče odnesel proti Italiji. “V realni situaciji bi sicer pregledali Sočo prav do meje z Italijo, a za vajo smo tokrat pregledali le okolico nesreče,” je razložil Šekli.

(Foto: Leo Caharija)

V simulacijo reševanja prometne nesreče so vključili skoraj vse enote novogoriške civilne zaščite, vključno z reševalnimi psi, ki so bili tako na čolnu kot na brežini, kjer so iskali morebitne sledi. Predvsem pa so skušali vajo narediti tako, da bi bila čim bolj nepredvidljiva. “Predhodno dogovorjenih zadev je bilo zelo malo, prav zato, da bi bila vaja čim bolj realna. Če bi se že vnaprej vse dogovorili, kje bo kdo in kaj bo počel, potem ne bi imeli vaje, ampak bi snemali film,” pomen nepredvidljivih okoliščin, zaradi katerih bolje preverijo, kako so reševalci usposobljeni, slikovito opiše Šekli.

(Foto: Leo Caharija)

In očitno so zelo dobro usposobljeni, je bilo videti ob in po vaji. Šekli je to potrdil: “Perfektno,” je odgovoril na vprašanje, kako je šlo. “Vse je šlo po planu, vsi so opravili svoje naloge tako, kot je treba,” je bil zadovoljen.

(Foto: Leo Caharija)

Na vaji je skupno sodelovalo 75 reševalcev iz Podvodne reševalne službe Slovenije, Civilne zaščite Mestne občine Nova Gorica, Društva za podvodne dejavnosti SOČA Nova Gorica, Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost Nova Gorica, enote za hitre reševalne intervencije novogoriške CZ in Društva reševalnih psov Nova Gorica.


Najbolj brano