Klet za grofovska vina

V renesančnem gradu Dobrovo so staro klet, ki je bila dolgo gostinski lokal, danes vrnili njenemu prvotnemu namenu. Klet Brda je prenovila prostore, v katerih bodo odslej zorela vina višjega cenovnega razreda de Baguer. Prestižni prostor naj bi prispeval k večji prepoznavnosti pokrajine.

 Foto: Ambrož Sardoč
Foto: Ambrož Sardoč

DOBROVO > Še vedno pa ni jasno, kdaj bodo Brda ponovno dobila vinoteko, ki bi predstavljala vina iz vse pokrajine. Briška zadružna klet je za 87.000 evrov prenovila kletne prostore renesančnega gradu na Dobrovem, kjer je bila nazadnje briška vinoteka, prej pa so tam zorela vina. Tudi poslej bo spet tako. Uradno je od danes dalje namreč ta prostor spet namenjen prvotni rabi, v njem so sodi z belim oziroma rdečim vinom najnovejše linije de Baguer, ki se po kakovosti in ceni uvršča v vrh, poudarjajo v Kleti Brda, ter sorodne linije A plus.

Namenjena prestižu

Klet so zdajšnji imetniki poimenovali po rodbini nekdanjih graščakov na Dobrovem oziroma grofu Silveriju de Baguerju. Na prehodu iz 19. v 20, stoletje je v briško vinogradništvo vnesel kar nekaj novosti, med drugim je klet opremil z do danes ohranjenimi, a ne več rabljenimi betonskimi cisternami, od znotraj prekritimi s steklom. Ob uradnem krstu kleti je župan Franc Mužič dejal, da se še spominja rabe teh cistern. Direktor Kleti Brda Silvan Peršolja pa je izpostavil, da je ta grof pustil velik pečat, ker je na neki način zasnoval današnjo podobo briških vinogradov.

Tudi zato je največje briško podjetje grajsko klet izbralo za vodene degustacije na visoki ravni, namenjene, kot je rekel Peršolja, poznavalcem briških vin. “V klet de Baguer bomo vodili samo vnaprej dogovorjene skupine poslovnih obiskovalcev, ključnih kupcev ter izbranih gostov, ki si bodo za vinsko doživetje pripravljeni vzeti več čas in seči globlje v žep,” pojasnjujejo v zadrugi. Podobne posebne kleti imajo vse znane vinorodne pokrajine in tem se zdaj pridružujejo Brda, kjer je po besedah Peršolje manjkal takšen ekskluziven prostor. Postal naj bi dobra reklama za vso občino in njeno ponudbo, ne le za tamkajšnje največje podjetje.

Kaj pa vinoteka?

Med tem ko je grajski “kevdr”, katerega del izhaja celo iz 15. stoletja, dobil prvotni namen, naj bi dvorišče palače dobilo novega. Od tam se je nedavno odselila turistična pisarna (TIC) in ti ter sosednji prostori naj bi bili po novem namenjeni promociji vin. Nadstrešek na enem koncu dvorišča naj bi zasteklili in v njem naredili vinoteko penin. Tako je danes ponovil Mužič.

Kjer je bil še pred dnevi TIC, pa naj bi v bodoče bila vinoteka vseh Brd. Kot je znano, je v gadu že delovala, a je morala stran. Ali se bo to res zgodilo, pa v občinski upravi ne napovedujejo. Pravijo, da je trenutno objavljen razpis za oddajo teh prostorov.


Najbolj brano