Kjer so bili cariniki, je zdaj muzej o njihovem delu

Od sobote bo odprta še zadnja postojanka novogoriškega muzeja o meji, namreč zbirka o tihotapstvu, ali po domače “švercanju”, v nekdanji carinarnici na Pristavi. Zbirka bo na ogled vsako popoldne, urejena pa bo tudi soba pobega.

Kustos Rok Bavčar (levo) pravi, da se za “švercarske” zgodbe 
zanimajo tudi mlajši obiskovalci.  Foto: Tiffany Brisko
Kustos Rok Bavčar (levo) pravi, da se za “švercarske” zgodbe zanimajo tudi mlajši obiskovalci.  Foto: Tiffany Brisko

PRISTAVA > Kot je povedal direktor Goriškega muzeja Vladimir Peruničič, “je to četrta točka projekta muzej na meji.” Tudi zbirko o tihotapstvu prek nekdanje ločnice med Italijo in Jugoslavijo, bolje poznanem kot “šverc”, namreč upravlja Goriški muzej, ki je že postavil zbirke na novogoriški železniški postaji, v stražarskem stolpu sredi Vrtojbenskega polja in na pokopališču v Mirnu, čez katerega je bila zarisana meddržavna črta. Vse našteto tvori muzej o meji in po besedah direktorja novogoriške ustanove štiri enote povezuje kolesarska pot, namen je o ponudbi izdati vodnik.

Prenos iz roda v rod

Kustos in etnolog Rok Bavčar je povzel, da so Na Pristavi, kjer je bil nekoč maloobmejni prehod, zdaj razstavljeni predmeti, ki prikazujejo, “kaj so ljudje nekoč švercali in kako”. To kažejo tudi lutka in celo vonjave, zraven so jedrnate razlage o tem razširjenem pojavu, pa tudi animirani filmi in posnetki pričevanj ljudi.

Stalo sto tisočakov

Nekdanjo carinarnico je država prepustila Mestni občini Nova Gorica, ta pa predala v upravljanje muzeju. Zavod je stavbo, ki je bila po besedah Peruničiča v razsulu, popolnoma obnovil, dodal vse vrste inštalacije z vodovodno vred in še pred tem uredil lastništvo. Vse skupaj je stalo približno 100.000 evrov.

“Intervjuval sem tudi italijanske finančnike, ki jih je presenečalo, denimo, kako so bili obmejni vojaki JLA zadržani,” je za primer omeni Bavčar. Povedal je tudi, da so cariniki dokaj prosto presojali, koga ustaviti in koga ne, da so se številni Italijani, ki so prišli delat na mejo z Jugoslavijo, poročili z dekleti od tod ... in še bi lahko naštevali. Ob tem je izpostavil, da podrobnosti o tihotapljenju zanimajo tudi današnje šolarje, ki sicer niso tega doživeli, “toda so vedeli, o čem govorim, ko sem imel vodenja nekaj šolskih skupin.”

Tudi soba pobega

Muzej odpira vrata v soboto ob 17. uri, deloval bo od 13. do 17. ure med tednom in od 12. do 18. ure ob vikendih. Vstopnina bo dva evra. Po 15. evrov za dve osebi oziroma 20 za tri pa bo treba odšteti za sobo pobega. V tej igri bodo udeleženci, obiskovalci muzeja, zaklenjeni v sobo, iz katere bodo lahko prišli. če bodo na podlagi določenih namigov dognali prave zaključke, dali pravilne odgovore.


Najbolj brano