Doživetje za vsa čutila

Dva meseca po prvi poskusni vožnji je danes ob 14. uri z novogoriške železniške postaje proti Ajdovščini znova odpeljal vinski vlak Vipavske doline. Ekipa Winestronaut bo s poslovnimi partnerji na študijski vožnji preverila še zadnje podrobnosti, preden bo vinski vlak v decembru na svojevrstno doživetje doline popeljal prve zaključene skupine. Z rednimi vožnjami bo začel spomladi.

Foto: Nace Novak
Foto: Nace Novak 

VIPAVSKA DOLINA > Potniški vlak med Ajdovščino in Novo Gorico že nekaj let ne vozi več, v čakanju na posodobitev železniške infrastrukture in oživitev redne potniške linije, pa je zaživela ideja vinskega vlaka ki bo kot turistični produkt še tesneje povezal destinacijo in ponudnike v njej.

“Vinski vlak Vipavska dolina je nadaljevanje naše Winestronaut avanture. Ta se je v osmih letih, odkar se intenzivno ukvarjamo z vinskim turizmom v Vipavski dolini, kjer sodelujemo z več kot 40 vinarji, zelo dobro prijela med domačimi in tujimi gosti,” pravi “idejni oče” projekta Matjaž Zgonik iz ekipe Winestronaut, ki je v okviru turistične agencije Burjatik v sodelovanju s Slovenskimi železnicami in s podporo Občine Ajdovščina razvila idejo vinskega vlaka.

Foto: Nace Novak

Prispevajo k odgovornemu turizmu

“Osebna srečanja z vinarji in okušanje vin ter kulinarike smo prestavili v potniške vagone, kjer potniki dobijo popolnoma drugačen pogled na kraje in pokrajino v Vipavski dolini. Priznam, da je bilo to tudi zame posebno doživetje,” je dodal Zgonik.

V ekipi poudarjajo tudi trajnostni vidik. “To, da oživljamo opuščeno železniško progo, odpiramo nove možnosti za promocijo lokalnih vinarjev in hkrati našim gostom omogočamo brezskrbno okušanje vina na zasebni vožnji z vlakom, je naš prispevek k odgovornemu turizmu,” je poudaril direktor agencije Burjatik iz Ajdovščine Jani Peljhan. Agencija je letos kot prva agencija v Vipavski dolini pridobila mednarodni trajnostni znak Travelife in s tem znak Slovenia Green Travel Agency.

Za doživetje Vipavske doline z vožnjo po železniških tirih med Novo Gorico in Ajdovščino, z vodenim ogledom Ajdovščine in postankom v Dornberku si bo treba vzeti pet do šest ur. Prve zaključene skupine se bodo na popotovanje lahko odpravile v prazničnem decembru, z rednimi vožnjami pa bo vinski vlak začel prihodnjo turistično sezono, predvidoma v maju.

Foto: Nace Novak

“Za začetek načrtujemo približno pet terminov, spomladi, poleti, zagotovo za martinovo in v božičnem času,” je napovedal Zgonik. Na vlaku se bodo gostom predstavljali vinarji iz zgornjega dela Vipavske doline, v Dornberku pa bodo potnike gostili člani Konzorcija vinarjev Vipavske doline.

Z vlakom tudi v sosednje destinacije

To je po besedah direktorice Javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina Erike Lojk nov korak k povezovanju destinacije Vipavska dolina, hkrati pa priložnost za sodelovanje s sosednjimi. V smislu trajnostne mobilnosti zlasti z gorenjskima turističnima središčema Bohinj in Bled, s katerima je Vipavska dolina povezana z Bohinjsko progo, pravi Lojkova.

Tudi v Slovenskih železnicah, glavnem partnerju projekta, si želijo, da bi nov turistični produkt vključili v celovito ponudbo Bohinjske proge. “Verjamem, da bo omenjena posebna vožnja vinskega vlaka uvod v nadaljnje sodelovanje in s tem širjenje produktov na trajnosten način v tem delu Slovenije,” je ob predstavitvi vinskega vlaka Vipavska dolina poudarila direktorica družbe Slovenske železnice Potniški promet Darja Kocjan.

Foto: Nace Novak

Snovalci vinskega vlaka bodo v prihodnjih tednih okrepili promocijo in vzpostavili rezervacijski sistem, snujejo pa že nadaljevanje zgodbe. “Gorenjska je seveda zanimiva, ideje so, da bi vključili še turo do Štanjela in na italijansko stran Brd, pobud je veliko,” je povedal Zgonik.


Najbolj brano