Covid-19 jih je vrnil v izgubo

Danes je prvič zasedal prenovljeni svet zavoda splošne bolnišnice Franca Derganca Nova Gorica, potem ko je vlada konec aprila zamenjala vseh pet svojih predstavnikov v svetu. Seznanil se je s poslovanjem ustanove, ki ga je po besedah vršilca dolžnosti direktorje Radivoja Nardina zelo poslabšala kriza zaradi novega koronavirusa.

Danes je prvič zasedal prenovljeni svet zavoda splošne bolnišnice 
Franca Derganca Nova Gorica, potem ko je vlada konec aprila 
zamenjala vseh pet svojih predstavnikov v svetu. Foto: Luka Carlevaris
Danes je prvič zasedal prenovljeni svet zavoda splošne bolnišnice Franca Derganca Nova Gorica, potem ko je vlada konec aprila zamenjala vseh pet svojih predstavnikov v svetu. Foto: Luka Carlevaris

ŠEMPETER > Za predsednico so izvolili odvetnico Metko Jelinčič Maraž, za podpredsednico pa Biserko Simčič. Najvišji organ ustanove se še ni posvetil predvideni sanaciji poslovanja, zgolj seznanil se je, kakšno je. Glede tega je vršilec dolžnosti direktorja bolnišnice Radivoj Nardin poudaril, da so pred bolnišnico veliki izzivi, sklenil pa je novim članom sveta zavoda predstaviti, kakšno je poslovanje, preden bi se odločali o sanaciji, ki jo je kriza zaradi novega koronavirusa zamaknila. Kajti marca so razmere po besedah Nardina začele ubirati novo smer, vendar je virus naredil škodo. “Iz 450.000 evrov minusa na mesec smo prišli skoraj na pozitivno. Zdaj pa je iluzorno pričakovati dobičke konec leta,” je poudaril prvi mož obeh primorskih regijskih bolnišnic (je tudi direktor v Izoli). Računali so namreč, da bodo segli na zeleno vejo, če se ne “bi zgodilo nekaj, na kar ne moremo vplivati.” V štirih mesecih so v tekočem poslovanju pridelali 1,8 milijona evrov minusa. In ker je bolnišnica dva meseca mirovala, bo treba ta program nadomestiti, Nardin meni, da bo treba najbrž plačati nadure in tudi to bo zahtevalo dodaten denar. Ponovil je, da je glede na plačani program v vseh službah bolnišnice preveč zaposlenih. Možni rešitvi naj bi bili dve: ali bo zavarovalnica plačala vse delo, ki ga opravijo, in bodo torej dobili priznanega več programa, kot ga imajo priznanega sedaj, ali pa bo treba povleči določene kadrovske poteze.


Najbolj brano