Bolj ko bodo poganjali pedala, bolj bo svetilo

Praznično dogajanje v centru mesta bo letos drugačno kot običajno. Ne le zaradi omejitev, ki jih postavlja epidemija. V pravljični vasi, ki so jo včeraj začeli postavljati, bodo elektriko za novoletne lučke proizvajali kolesarji, na trgu bodo trije gozdički z živimi smrekami, proti koncu leta pa bo na trgu radijski studio.

Včeraj so začeli postavljati pravljično vas na trgu. Elektriko za lučke na novoletnih jelkah bodo proizvajali - kolesarji.
Včeraj so začeli postavljati pravljično vas na trgu. Elektriko za lučke na novoletnih jelkah bodo proizvajali - kolesarji.  

NOVA GORICA > Praznična okrasitev osrednjega mestnega trga bo letos nekaj posebnega, napovedujejo na mestni občini. Prihajajoči petek bodo na Bevkovem trgu prižgali praznične lučke, včeraj pa so začeli postavljati glavne elemente tako imenovane trajnostne pravljične vasi. Vstop vanjo bo skozi dva kovinska portala v obliki daril, postavili bodo tri gozdičke z živimi smrekami, ki jih bodo po zaključku prazničnega dogajanja znova posadili v naravo, z “darilnimi trakovi” so okrasili tudi dele fontane.

Elektriko za lučke bodo prikolesarili

Na trajnostni način delovanja pa ne poudarjajo le z uporabo obnovljivih materialov, pač pa z izvirnim sistemom, ki so ga izdelali dijaki Šolskega centra Nova Gorica. Za to, da bodo novoletne lučke na jelkah gorele šibkeje ali močneje, bodo poskrbeli - naključni obiskovalci trga. Lučke bo namreč napajal ekološki sistem z osmimi sobnimi kolesi, umeščen v dve veliki darili. “Obiskovalci bodo, če bodo ukrepi to dopuščali, poganjali kolesa in spremljali jakost osvetlitve novoletnih lučk. Na izbiro bodo imeli različne težavnostne stopnje kolesarjenja, kot jih najdemo na kolesarskih poteh do goriških kulturno-zgodovinskih in naravnih znamenitosti. Če bodo epidemiološke razmere dopuščale, bomo izvedli tudi 24-urno dobrodelno kolesarjenje Nove Gorice v trajnostni vasi,” napovedujejo v upravi občine.

“Projekt električnih koles združuje različne akterje in ima močno vzgojno noto. Simbolika koles v tej težki epidemiološki situaciji je tudi v tem, da poganjamo kolesje naprej. Sovpada tudi s tem, da bo prav v decembru zaživel sistem čezmejne izposoje koles ter z našimi drznimi in ambicioznimi načrti umeščanja naše turistične destinacije na mednarodni športno-turistični zemljevid kot raj za kolesarjenje,” dodaja podžupan Simon Rosič.

Od glasbe do knjig

Koliko bo sploh prazničnega programa, je glede na omejitve še nemogoče napovedati, bo pa na trgu med 21. decembrom in 1. januarjem z mobilnim studiem gostoval Radia Robin, ki bo prenašal popoldanski program. V sodelovanju z Mladinskim centrom Nova Gorica bo v studio prišel tudi Dedek Mraz, tri slovenske pravljičarje pa bodo prebirale pravljice.

V bodočem knjigotrškem središču na Delpinovi ulici in po ulicah mesta bo med 15. in 24. decembrom tudi program sejma Knjige pod jelkami, prilagojen trenutnim ukrepom. Program bo, če bodo le razmere dopuščale, vključeval pop-up knjigarno, bibliocikel, ekološki literarni zemljevid Nove Gorice, knjižni pogovorni program, zvočno mesto in pravljični lov na zaklad za najmlajše.


Najbolj brano